Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Φαρμακεία Βενζινάδικα
   η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα γιορτάζουν:


  –––––––––––––– Η   ι σ τ ο σ ε λ ί δ α   α ν α ν ε ώ ν ε τ α ι   κ α θ η μ ε ρ ι ν ά   σ τ ι ς    1 2   τ ο   μ ε σ η μ έ ρ ι –––––––––––––––

 

Δέσμια της γραφειοκρατίας και της ανικανότητας των κρατικών υπηρεσιών

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΣΕ… ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ!

Αδιάθετα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εναλλακτικό τουρισμό, νεανική επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια κ.α.!

Η άμεση επανεκκίνησή τους «φιλί ζωής» για Ηπειρώτες μικρομεσαίους

• Μπορεί το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης Σαμαρά να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξη της χώρας, μέχρι σήμερα όμως, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, αφού και η ίδια η Κυβέρνηση δεν ξέρει από πού να πρωτοξεκινήσει, για να σπάσει τα δεσμά, που κρατούν καθηλωμένη κάθε έννοια ανάπτυξης.
Γραφειοκρατία, πρωτοφανής κωλυσιεργία υπηρεσιών, πολιτική (έως τώρα) και οικονομική αβεβαιότητα, είναι μερικά μόνο από τα αίτια για την παντελή έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής τους τελευταίους μήνες, κάτι που έχει στερήσει την αγορά από την πολυπόθητη ρευστότητα και έχει οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε λουκέτο.
Και αυτά, ενώ μόλις χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι σε οριακό επίπεδο, κάτι που ίσως να μην είχε συμβεί, εάν είχαν αξιοποιηθεί τα χρηματοδοτικά προγράμματα, που θα έδιναν «φιλί ζωής» στις επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δεν θα έκλειναν και θα συνέχιζαν να πληρώνουν τους φόρους και τις άλλες υποχρεώσεις τους.
Στην Ήπειρο, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι έντονα, αφού πολλές επιχειρήσεις, αν και έχουν κάνει εδώ και πολύ καιρό (κάποιες ακόμη και πριν ένα χρόνο!) αιτήσεις για υπαγωγή σε κάποιο από τα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, μέχρι σήμερα δεν ξέρουν, εάν έχουν ανοίξει καν οι φάκελοί τους!
Είναι εμφανές, ότι με την χώρα από τα τέλη του 2011 μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές, σε πολιτική αναταραχή και βεβαίως με την οικονομία να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η κρατική μηχανή δεν υπολειτουργεί απλώς, αλλά έχει πια… σκουριάσει! Και τώρα, το έργο της Κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο, αφού θα πρέπει να βάλει μπροστά τη «μηχανή» της ανάπτυξης με… μανιβέλα (!), δηλαδή, σιγά- σιγά και με πολύ δουλειά.
Επανεκκίνηση
Τι πρέπει να γίνει, για να «πάρει μπροστά» αυτή η μηχανή; Αρχικά, να επανεκκινήσουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα που τώρα έχουν βαλτώσει. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για εξωστρέφεια, νεανική επιχειρηματικότητα, εναλλακτικό τουρισμό, ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α. παραμένουν ακόμη αδιάθετα, με τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι για κυρώσεις!  
Άμεσης επανεκκίνησης χρίζουν προγράμματα όπως: ο β’ κύκλος του «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων» συνολικής δημόσιας δαπάνης 50 εκατ. ευρώ, ο β’ κύκλος ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των ΠΕΠ, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 435 εκατ. ευρώ, η Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα δημόσιας δαπάνης 30 εκατ. ευρώ και προγράμματα του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) που τώρα… αραχνιάζουν.  
Αυτά τα προγράμματα, καθώς και πολλά άλλα, για δράσεις μικρότερου προϋπολογισμού, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για την περιοχή μας, φτάνει βεβαίως να είχαν «τρέξει» και οι διαδικασίες ενεργοποίησης και συμμετοχής των επιχειρήσεων σ’ αυτά να ήταν πιο απλές.
Οι τομείς αξιοποίησης…
Σήμερα, στην Ήπειρο κονδύλια από προγράμματα σαν και τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί για την περαιτέρω τουριστική, αγροτουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής. Υπάρχει βεβαίως και το έντονο ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή την παραγωγή, αλλά και για την καινοτομία, κυρίως μέσω της αξιοποίησης του Ίντερνετ.
Ήδη, στην Ήπειρο διαθέτουμε ορισμένες πολύ καλές εταιρίες από όλους τους κλάδους και το στελεχιακό δυναμικό τους είναι εξαιρετικό. Είναι πραγματικά κρίμα, όσες από αυτές τις επιχειρήσεις θέλουν να αναπτυχθούν περισσότερο ή όσοι επιθυμούν να κάνουν τη δική τους επένδυση να μην μπορούν, γιατί τους βάζει... τρικλοποδιές το ίδιο το Κράτος!
Αυτή η τακτική, μέχρι σήμερα έχει αποβεί σε βάρος της αγοράς. Όπως μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό σάιτ voria.gr, πρόσφατη απόφαση των ελεγκτικών οργάνων του ΕΣΠΑ και της Ε.Ε. έδινε ποινή σε ποσοστό άνω του 10% στα κονδύλια του α’ κύκλου, όπως και στο Γ’ Κ.Π.Σ. για τα προγράμματα που διαχειρίζονταν οι Τράπεζες, λόγω κακής τήρησης υποχρεώσεων και διαδικασιών, σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν! Και είναι βέβαιο, ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα σταματήσουν εκεί, εάν δουν, ότι τα χρήματά τους… κάθονται στα υπουργικά γραφεία.
Τα βασικά ζητούμενα…
Δυστυχώς, αρκετοί είναι αυτοί που εμφανίζονται απαισιόδοξοι, λέγοντας, ότι «μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε για την αλλαγή της κατάστασης, πώς είναι δυνατόν να γίνει τώρα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα;».
Πάντως, όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο το να επανεκκινήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα, αλλά κυρίως, το να βρει η Κυβέρνηση τρόπο, για να υλοποιηθούν αυτά σωστά, με το να μειωθεί η γραφειοκρατία και να καμφθούν όλες οι δυσκολίες που σήμερα υπάρχουν.
«Το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων –κυρίως- είναι δεδομένο. Όπως επίσης είναι γνωστό και διαπιστωμένο το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για να κάνουν τη δική τους επιχείρηση. Βλέποντας όμως όλα αυτά, ελάχιστοι το τολμούν» τονίζουν.
Ακόμη ένα βασικό ζητούμενο είναι ο σωστός σχεδιασμός όλων των προγραμμάτων, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς, ενώ άκρως απαραίτητη κρίνεται η μείωση του κόστους που απαιτείται για την προετοιμασία ένταξης και βεβαίως η πάταξη κάθε είδους… λαδωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, που χειρίζονται αυτά τα προγράμματα.
Πλέον, το μόνο… λάδωμα που χρειάζεται είναι αυτό, για να επανεκκινήσει η μηχανή της ανάπτυξης. Αν δεν γίνει άμεσα, τότε η χώρα μας και φυσικά η Ήπειρος θα έχουν χάσει ίσως τη μοναδική ευκαιρία που έχουν, για να… ξεκολλήσουν από το βούρκο.

 
Επικαιρότητα
Μόνιμες Στήλες
ΤΟΛΜΗΡΑ του Γιώργου Γιαννάκη
23/04/2014
Προσκήνιο-Παρασκήνιο του Γι-Πα
23/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
23/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
19/04/2014
Με Καλή Πρόθεση της Αγγελικής Τζαλμακλή-Χατζηγιάννη
19/04/2014
ΤΟΛΜΗΡΑ του Γιώργου Γιαννάκη
18/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
18/04/2014
Γυρολογικά του Δημήτρη Γύρα
18/04/2014
Χωρίς Υπαγόρευση του Κώστα Αγόρη
17/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
17/04/2014
Αιχμές & Νύξεις του Γιάννη Κιτσολάμπρου
17/04/2014
ΤΟΛΜΗΡΑ του Γιώργου Γιαννάκη
16/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
16/04/2014

 

Διακρίσεις

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ

 ΠΡΩΤΟΣ Ο Π.Λ.!

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ