Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Φαρμακεία Βενζινάδικα
   η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα γιορτάζουν:


  –––––––––––––– Η   ι σ τ ο σ ε λ ί δ α   α ν α ν ε ώ ν ε τ α ι   κ α θ η μ ε ρ ι ν ά   σ τ ι ς    1 2   τ ο   μ ε σ η μ έ ρ ι –––––––––––––––

 

Η ΠΟΠ φέτα σε τρίτες χώρες με τη «Δωδώνη» να υπολειτουργεί!

Τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση για την προώθηση του ελληνικού τυριού

Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας

• Την ώρα που η κατάσταση στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» παραμένει ακόμη μετέωρη και η εταιρία υπολειτουργεί, περιμένοντας το νέο της ιδιοκτήτη, το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει τρόπους και στρατηγικές για την κατοχύρωση της φέτας, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) προς όλες τις αγορές τρίτων χωρών.
Πρόκειται αναμφίβολα, για μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως σε τέτοιες ενέργειες είναι βέβαιο, ότι πρέπει να πρωταγωνιστεί και να έχει καίριο ρόλο η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», η φέτα της οποίας άλλωστε χαρακτηρίζεται ΠΟΠ και αποτελεί το γνωστότερο ελληνικό προϊόν στο εξωτερικό.

Οι τρόποι…
Σε σύσκεψη φορέων που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών, αναλύθηκαν όλοι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να προωθηθεί το τυρί φέτα ΠΟΠ σε τρίτες χώρες και κυρίως σε αγορές που αποτελούν στόχους.
Εξετάστηκαν  τρόποι χρηματοδότησης διαφόρων ενεργειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που μπήκαν, ενώ συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς στην ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων στη χώρα.

Να επανιδρυθεί…
Και αυτό, την ώρα που η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, με ιστορία και προσφορά πολλών δεκαετιών, έχει βάλει λουκέτο! Καλό θα είναι, η Πολιτεία, εάν θέλει να ιδρύσει μια τέτοια οργάνωση, να έχει πρωτίστως υπ’ όψιν της την επανίδρυση της Γαλακτοκομικής Ιωαννίνων, που βρίσκεται σε μια περιοχή, όπως η Ήπειρος, που είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική και έχει πολλά να προσφέρει ακόμη στην πρωτογενή παραγωγή. Επίσης, η Πολιτεία πρέπει να επανεξετάσει το γιατί έκλεισε η Γεωργικός Σταθμός (σχετικό άρθρο του κτηνιάτρου Β. Τζιόβα είχε δημοσιεύσει προ ημερών ο «Π.Λ.»), ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Σχολή, για την ανάπτυξη της γεωργίας.
Παράλληλα, ως γνωστόν, η Ελλάδα κατέχει μόλις το 30% περίπου της παγκόσμιας αγοράς της φέτας, με τους ξένους –ακόμη και εντός Ε.Ε. που τώρα ισχύει η ονομασία ΠΟΠ- να φτιάχνουν τα δικά τους λευκά τυριά, τα οποία προωθούν ως φέτα, κερδίζοντας βεβαίως πολλά περισσότερα χρήματα σε βάρος της Ελλάδας!
«Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ενιαία οργάνωση στην προώθηση της φέτας, που μαζί με το λάδι είναι τα προϊόντα για τα οποία υπερηφανεύεται η Ελλάδα και η Ήπειρος» λένε παραγωγοί.
Κρίσιμη εβδομάδα…
Την ίδια ώρα, μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά σήμερα για την «Δωδώνη», αφού δεν αποκλείεται μέσα σε αυτή να ανακοινωθεί επίσημα ο νέος της ιδιοκτήτης.
Μεθαύριο Τετάρτη, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών θα πραγματοποιήσουν (12 μ.) σύσκεψη στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας, για να αναζητήσουν τρόπους, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης, που τώρα βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο».
Όπως σημείωνε πηγή από τη γαλακτοβιομηχανία, «τώρα η κατάσταση είναι τραγική. Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, για να ξεκινήσει και πάλι η «Δωδώνη» να λειτουργεί όπως πριν. Τώρα υπολειτουργεί και αυτό, ουσιαστικά, δεν συμφέρει κανέναν».
Πάντως, πολλοί είναι ακόμη οι κτηνοτρόφοι και οι συνδικαλιστές, που πιστεύουν, ότι κάτι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος και να υπάρξει πολιτική απόφαση για τη «Δωδώνη». Όποια και αν είναι η τύχη της όμως, άπαντες τονίζουν, ότι η ιστορική γαλακτοβιομηχανία δεν πρέπει να χάσει τον Ηπειρωτικό χαρακτήρα της.

Οι φήμες…
Παράλληλα, όλο και πιο έντονες είναι οι φήμες το τελευταίο διάστημα για τις προσφορές που έχουν καταθέσει οι 5 εταιρίες, οι οποίες ακολούθησαν μέχρι τέλους το διαγωνισμό για τη «Δωδώνη».
Υπενθυμίζεται, ότι ο «Π.Λ.» είχε γράψει για την προσφορά της θεσσαλικής εταιρίας ΤΥΡΑΣ, που είναι η μεγαλύτερη και αγγίζει τα 27 εκ. ευρώ, την ώρα που σύμφωνα με τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ, Θ. Πανταλάκη, η προσφορά της «ΣΙΜΟΣ FOOD» (που σύμφωνα με πληροφορίες είναι 2 εκ. ευρώ μικρότερη από της ΤΥΡΑΣ) είναι …η συμφερότερη απ’ όλες!
Αν και θεωρείται βέβαιο, ότι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι προσφορές για τη «Δωδώνη» είναι πολύ μικρότερες από τις αναμενόμενες, το …σίριαλ για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας θα τελειώσει, πιθανόν και αυτή την εβδομάδα, δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα στην κτηνοτροφία της Ηπείρου.

 
Επικαιρότητα
Μόνιμες Στήλες
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
19/04/2014
Με Καλή Πρόθεση της Αγγελικής Τζαλμακλή-Χατζηγιάννη
19/04/2014
ΤΟΛΜΗΡΑ του Γιώργου Γιαννάκη
18/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
18/04/2014
Γυρολογικά του Δημήτρη Γύρα
18/04/2014
Χωρίς Υπαγόρευση του Κώστα Αγόρη
17/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
17/04/2014
Αιχμές & Νύξεις του Γιάννη Κιτσολάμπρου
17/04/2014
ΤΟΛΜΗΡΑ του Γιώργου Γιαννάκη
16/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
16/04/2014
Αιχμές & Νύξεις του Γιάννη Κιτσολάμπρου
16/04/2014
Διαδόσεις ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
15/04/2014

 

Διακρίσεις

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΠΟΤΣΗ

 ΠΡΩΤΟΣ Ο Π.Λ.!

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ