Πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για τις επαναληπτικές εξετάσεις

on .

EKSETASEIS EYKLEIDHS 17 1 16

• Μπορεί σιγά σιγά να μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς, η οποία θα κορυφωθεί φυσικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις (θα ξεκινήσουν 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και 7 Ιουνίου για τα ΓΕΛ), στις οποίες οι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.726 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας  του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2020.
Στο μεταξύ κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τη διενέργεια επαναληπτικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η ισονομία όλων των υποψηφίων αλλά και να κάνουν χρήση της διάταξης όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη.

Με απολυτήριο Λυκείου
Τις επόμενες μέρες λοιπόν θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου που σχετίζεται με τις αλλαγές στο Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κύρια αλλαγή εντοπίζεται στο ότι το βασικό κριτήριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ θα είναι το απολυτήριο του Λυκείου.
Το νέο σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους μαθητές της Γ' λυκείου, οι οποίοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2020. Ωστόσο, όποια εξέλιξη υπάρξει στο θέμα, θα λάβει χώρα μετά το τέλος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου, προκειμένου οι υποψήφιοι να μείνουν ανεπηρέαστοι από τις όποιες εντάσεις υπάρξουν στον δημόσιο διάλογο που θα γίνει.

Τα βασικά σημεία
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό άρθρο της η «Καθημερινή», τα βασικά σημεία των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας για το εν λόγω σύστημα δεν απέχουν πολύ από την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Στην Α’ λυκείου θα αντανακλώνται τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο της αντίστοιχης τάξης του Γενικού Λυκείου όσο και αυτής του Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου, ώστε οι μαθητές να εξοικειωθούν με τα γνωστικά αντικείμενα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσουν. Στη Β’ και στη Γ’ λυκείου θα μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων (σήμερα υπάρχουν 18 μαθήματα στη Β’ τάξη και 15 στη Γ’), ενώ τα μαθήματα θα διδάσκονται σε δύο σερί 45λεπτα, για πιο αποτελεσματική διδασκαλία.
Επίσης, έχει προταθεί να γίνει μεταβολή στον τρόπο αξιολόγησης, ενώ ο βαθμός της Β’ Λυκείου δεν θα μετράει στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, για να πάρουν το απολυτήριο στα χέρια τους οι μαθητές, θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν με επιτυχία σε τέσσερα τουλάχιστον μαθήματα.

Οι επαναληπτικές
Όσον αφορά στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τις επαναληπτικές εξετάσεις προβλέπεται ότι:
- Στις επαναληπτικές εξετάσεις μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που δεν έλαβαν μέρος στην εξέταση ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων της τακτικής εξεταστικής περιόδου είτε εξαιτίας σοβαρού λόγου υγείας είτε λόγω ψυχικής οδύνης συνεπεία θανάτου συγγενούς Α βαθμού εξ αίματος ή Β βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή.
- Οι υποψήφιοι εισάγονται σε ποσοστό θέσεων (0,5%) επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου και εφόσον λάβουν βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτή του τελευταίου επιτυχόντα της τακτικής εξεταστικής περιόδου.
- Οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά στο σύνολο των μαθημάτων στα οποία έχουν δηλώσει συμμετοχή στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου.
- Με υπουργική απόφαση θα οριστούν τα υπόλοιπα θέματα των επαναληπτικών εξετάσεων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ