Πάρτε μέτρα για να σταματήσει η λεηλασία των φυτών του Γράμμου

on .

TSAI SYGKOMIDH
• Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λεηλασία της Ηπειρωτικής φύσης από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, θέτει προ των ευθυνών του με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Ηπειρώτης στην καταγωγή βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Αμυράς. Αφορμή της ερώτησης στάθηκε το περιστατικό με Αλβανό «επισκέπτη» που είχε εντοπιστεί να συλλέγει (ξεριζώνει) το «λουλούδι του Δαρβίνου» στη Δροσοπηγή Κόνιτσας, το οποίο είχε τεράστια εμπορική αξία, περίπου 50.000 ευρώ το κιλό αποξηραμένο και εξάγεται κυρίως προς τη Γερμανία. 
«Το εγκληματικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν τα κόβουν απλώς, αλλά τα ξεριζώνουν, με αποτέλεσμα να μην ξαναφυτρώνουν και να αφανίζονται», επισημαίνει ο βουλευτής, ο οποίος κάνει εκτεταμένη αναφορά στη ανεξέλεγκτη, παράνομη, δράση Αλβανών στα βουνά της Ηπείρου.
«Τα περισσότερα κρούσματα- σημειώνει- καταγράφονται στον Γράμμο, που έχει αφύλακτα σημεία. Επίσης, στον Γράμμο υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός σπάνιων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αυτό το γνωρίζουν πλέον οι ''συλλέκτες''. Είναι εύκολη η πρόσβαση από τη γειτονική Αλβανία καθώς κάποια χωριά απέχουν μόλις 15 λεπτά με τα πόδια και οι παράνομοι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι».
Ο βουλευτής προσθέτει ακόμη ότι: «Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα όχι μόνο γιατί έχουν αφανίσει τις πλαγιές από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, αλλά και γιατί μαζεύουν αδιακρίτως όλα τα φυτά που βρίσκουν, θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. Κάτοικοι της Αλβανίας, κάθε ηλικίας και φύλου, μαζεύουν σε τσουβάλια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από τα βουνά της Ηπείρου και τον Γράμμο, ενώ την ίδια ώρα Αθίγγανοι έχουν «ρημάξει» τις βουνοπλαγιές των Σερρών, του Κιλκίς και της Πέλλας. Εξοπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια και τσουβάλια οι παραβατικοί επισκέπτες ξεριζώνουν τα φυτά και τα μεταφέρουν με μουλάρια και γαϊδούρια στη γειτονική χώρα ή τα δίνουν σε συνεργούς τους, οι οποίοι τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά».
Ο κ. Γ. Αμυράς, καταλήγοντας,  ζητά να μάθει αν και με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στην παράνομη αυτή δραστηριότητα, που έχει ως στόχαστρο τον ανεκμετάλλευτο πλούτο κυρίως της γης της Ηπείρου, καθώς και αν δοθούν κίνητρα σε νέους καλλιεργητές-παραγωγούς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ώστε να δραστηριοποιηθούν στις αποκεντρωμένες περιοχές της Ηπείρου και του Γράμμου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ