Ο Έντι Ράμα υποσκάπτει το ευρωπαϊκό του μέλλον!

on .

XIMARA

• Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Χειμάρρα, καθώς η αλβανική κυβέρνηση προχωρά στο σχέδιο απαλλοτρίωσης γης και κτιρίων που ανήκουν στην ελληνική μειονότητα
Χθες, αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα όσα διαδραματίζονται στη Χιμάρα το τελευταίο διάστημα με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, συνδέοντας άμεσα την ευρωπαϊκή προσέγγιση της Αλβανίας με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση των τοπικών αρχών της Χειμάρρας ως προς το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης, δήλωσε: «Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Και η Νέα Δημοκρατία
Επίσης, έντονα αντέδρασε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι ο δρόμος της αυθαιρεσίας και των επιθέσεων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα τον φέρει σε αδιέξοδο. Ο ολισθηρός αυτός δρόμος θα τον καταστήσει τελικά υπόλογο απέναντι στον ίδιο τον αλβανικό λαό, γιατί - με μισαλλόδοξες ενέργειες - υποσκάπτει το ευρωπαϊκό του μέλλον».
Ο δήμος της Χειμάρρας σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο οικιστικής ανάπλασης του δήμου, όπου δεκάδες οικόπεδα Ελλήνων μειονοτικών πρόκειται να απαλλοτριωθούν, ενώ κτίρια που ανήκουν σε μέλη  της ελληνικής μειονότητας έχουν ξεκινήσει να κατεδαφίζονται.
Στο μεταξύ, φορείς της μειονότητας συγκεντρώνουν υπογραφές σε κοινό υπόμνημα με αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση και με αίτημα να αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα από έξι μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ανάπλασης.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα και ύστερα από σειρά προκλητικών ενεργειών και εμπρηστικών δηλώσεων αφαιρέθηκε με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η ελληνική υπηκοότητα από τον δήμαρχο Χιμάρας Γιώργο Γκόρο.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ