Η 6η ΥΠΕ εξηγεί τα… ανεξήγητα για τον τραυματία Βρετανό τουρίστα!

on .

toyristas asthenhs

• Ο Βρετανός τουρίστας δε χρειαζόταν ασθενοφόρο ούτε συνοδό γιατρό, λόγω της καλής γενικής του κατάστασης διατείνεται η 6η ΥΠΕ, επιχειρώντας να εξηγήσει την… Οδύσσεια που εκείνος έζησε όταν τραυματίστηκε στους Παξούς και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου, σημειωτέον, διαγνώστηκε με κάταγμα ισχίου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση!
Το θέμα ανέδειξε η ΠΟΕΔΗΝ ως παράδειγμα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια έρχεται να δικαιολογήσει τα... αδικαιολόγητα για όσα έζησε ο Βρετανός ώσπου να φτάσει στα Γιάννενα, ταξιδεύοντας με το φέρρυ μπόουτ της γραμμής, στο γκαράζ, πάνω σε ένα φορείο, συνοδεία ενός φίλου του και όχι γιατρού. Τελικά, η διοίκηση της ΥΠΕ εκείνο που επιτυγχάνει, όπως σημειώνει το «protothema.gr»,  είναι να επιβεβαιώσει απολύτως την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, παραθέτοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη διακομιδή του τουρίστα στο Κέντρο Υγείας Παξών, συνέπεια του τραυματισμού του σε τροχαίο.
Τι υποστηρίζει η 6η ΥΠΕ
«Στις 29/8/2017 διακομίσθηκε στο ΚΥ Παξών, μετά από τροχαίο ατύχημα, ασθενής ο οποίος εξετάσθηκε από τον ιατρό του ΚΥ. Μετά τον κλινικοεργαστηριακό έλεγχο ετέθη η διάγνωση του κατάγματος μηριαίου, χωρίς άλλα προβλήματα για τον ασθενή από το τροχαίο ατύχημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση, γεννώντας, αν μη τι άλλο, προβληματισμό για την προφανή προσπάθεια των αρμοδίων να απομειώσουν το σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα, το κάταγμα μηριαίου, και να δώσουν έμφαση στο ότι ο ασθενής δεν είχε άλλα προβλήματα εξαιτίας του τροχαίου! Ήταν ποσοτικό δηλαδή το ζήτημα; Ένα κάταγμα και δη κάτω άκρου δεν αποτελεί από μόνο του, ούτως ή άλλως, πρόβλημα; Τι άλλο πρόβλημα υγείας έπρεπε να συντρέχει για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό όπως ορίζει η ιατρική επιστήμη;
«Το ΚΥ Παξών διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε με ψηφιακό εμφανιστήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ως απάντηση στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ ότι το Ακτινολογικό εργαστήριο υπάρχει μεν, αλλά δεν λειτουργεί.
Η εξήγηση της 6ης ΥΠΕ επ’ αυτού του σημείου είναι πως «ο θεράπων ιατρός δεν έκρινε σκόπιμο να γίνει ο απεικονιστικός έλεγχος σε αυτή τη φάση, δεδομένου ότι είχε την κλινική διάγνωση, το δε πλοίο της γραμμής ήταν έτοιμο προς αναχώρηση»!
Η μεταφορά
«Ο τραυματίας μεταφέρθηκε άμεσα με το ασθενοφόρο στο  πλοίο για την Ηγουμενίτσα, όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο εφημερεύον  Παν/κό  Νοσοκ. Ιωαννίνων. Στο ΠΝ Ιωαννίνων ο ασθενής αντιμετωπίστηκε επιτυχώς στην Ορθοπεδική κλινική», συνεχίζει η ανακοίνωση. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι πως υπάρχει εμπλοκή με τη μεταφορά ασθενοφόρων με τα πλοία, από και προς τη νησιωτική χώρα, λόγω της γκρίζας ζώνης για το ποιος θα πληρώσει, με τελικά "θύματα" τους ασθενείς που συχνά μεταφέρονται με το ασθενοφόρο ως το πλοίο και μετά αναλαμβάνουν οι διασώστες την επιβίβαση τους.
Η συνοδεία γιατρού είναι επιβεβλημένη, στην προκειμένη όμως περίπτωση ο Βρετανός τουρίστας αφέθηκε μόνος του "πληρώνοντας" ως ασθενής την έλλειψη γιατρών στο Κέντρο Υγείας Παξών αλλά και την έλλειψη ασθενοφόρων. Όσον αφορά τις συνθήκες μεταφοράς με το φερρυ μπόουτ της γραμμής, «το πρόβλημα του ασθενούς σε συνδυασμό με την γενική του κατάσταση δεν απαιτούσε συνοδεία ιατρού, κατά την εκτίμηση του θεράποντος ιατρού του ΚΥ. Γι’ αυτό το λόγο και προκειμένου να αποφευχθεί  η  πολύωρη  απουσία του ασθενοφόρου από το νησί, ο ασθενής παρέμεινε σε φορείο κατά τη μεταφορά του με το πλοίο» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πρωτοφανής εικόνα
Επαγγελματίες της Υγείας σε θέσεις πρώτης γραμμής, τόσο στο ΕΚΑΒ όσο και σε επείγοντα Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων ανέφεραν στο «protothema.gr» ότι η εικόνα ενός ορθοπεδικού τραυματία στο φορείο ενός γκαράζ είναι πρωτοφανής και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του ασθενή που πρέπει να είναι ακινητοποιημένος και "προστατευμένος" από κραδασμούς και μετακινήσεις στη στεριά, τη θάλασσα ή από αέρος. Πολύ δε περισσότερο δεν συνάδει με την άσκηση της ιατρικής η "εγκατάλειψη" ενός ορθοπεδικού ασθενή, και δη με τέτοιο σοβαρό κάταγμα, και η μη συνοδεία του από γιατρό.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ