Μια Εβδομάδα Γιορτής γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα

on .

GYROS MAMA KAROTSI
• Με την «Εβδομάδα Λίμνης» και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους ξεκινά η μεγάλη γιορτή του 11ου Γύρου Λίμνης των Ιωαννίνων, που πραγματοποιείται στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή αθλητών από ολόκληρη τη χώρα και με πολλές εκπλήξεις.
Η «Εβδομάδα Λίμνης» έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, να γνωρίσει στα παιδιά την Παμβώτιδα και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και του εθελοντισμού, να τιμήσει τους εθελοντές και να φέρει κοντά τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις τους τόπου, σε συνέργειες που προβάλλουν το έργο τους.

Το πρόγραμμα
Η εκκίνηση για το 11ο Ioannina Lake Run δίνεται φυσικά από το Νησί, την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου που για μια ακόμη χρονιά προετοιμάζεται να προσελκύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, για να τρέξουν και να περπατήσουν στους καθιερωμένους αγώνες «Στους δρόμους του Νησιού».
Τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, το Ioannina Lake Run και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συμπράττουν σε μια παιδική διαδραστική παράσταση με τίτλο «Γύρω γύρω λίμνη και ένα παραμύθι». Θα φιλοξενηθεί στην αυλή του Αρχοντικού Πυρσινέλλα, με ώρα έναρξης τις 7 μ.μ..
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου, ο «Σιούλας ο Ταμπάκος» από τη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Χατζή «Το τέλος της μικρής μας πόλης», θα ταξιδέψει τους μικρούς φίλους της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης σε μία χαρακτηριστική περιοχή της λίμνης, «τα Ταμπάκικα» των αρχών του 20ου αιώνα, άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λίμνη. Η δράση θα γίνει ώρα 7 μ.μ. στον χώρο της Βιβλιοθήκης.
Ο 11ος Γύρος Λίμνης, φέτος, θα στέψει τους νικητές τους με στεφάνια από κλαδιά ελιάς, που θα κατασκευάσουν παιδιά της πόλης στο Μουσείο Αργυροτεχνίας την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, ώρα 5 μ.μ..
Λίγο πριν τον μεγάλο αγώνα, την Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο  μια «Γιορτή Εθελοντή», με μουσική, κεράσματα και πολλές εκπλήξεις. Φέτος, για πρώτη φορά, ο Γύρος Λίμνης θα φιλοξενήσει μια νέα παράπλευρη αθλητική δραστηριότητα. Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, από τις 3 μ.μ. στην Πλατεία Μαβίλη η ομάδα του WBSF, σε συνεργασία με την BIC SUP, θα παρουσιάσει το εντυπωσιακό άθλημα του Stand Up Paddle (SUP) και τα οφέλη που προσφέρει ένα σχετικά νέο άθλημα που δεν περιορίζεται μόνο στη θάλασσα, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε λίμνες.
Φυσικά, από την ανάδειξη των ναυταθλητικών δυνατοτήτων της Παμβώτιδας δε θα μπορούσαν να λείπουν τα «γιαννιώτικα κουπιά» του Ναυτικού Ομίλου, με τις πάμπολλες διακρίσεις και επιτυχίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά και τα –πλοιάρια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ιωαννίνων. Το Σάββατο, από τις 11 π.μ. οι κωπηλατικές λέμβοι και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη θα «χρωματίσουν» τα νερά της Παμβώτιδας σε μια επίδειξη ναυταθλημάτων κοντά στην πλατεία Μαβίλη.
Παράλληλα, καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου, από την Παρασκευή μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας παρουσιάζει, σε ειδικό περίπτερο στην πλατεία Μαβίλη, την κινητή του έκθεση για τη βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας καθώς και τις δράσεις του.

«Μαμά - Καρότσι»
Έτοιμες να τρέξουν σε έναν πρωτότυπο αγώνα δρόμου, που ξεκίνησε από τα Γιάννενα και διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα, είναι μαμάδες με τα παιδιά τους, στον 11ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων.  Ο Παραλίμνιος Δρόμος 1 χλμ. «Μαμά-Καρότσι» θα διοργανωθεί και φέτος, το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ., εκπέμποντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι για όλους. Η συμμετοχή στον φετινό αγώνα, η οποία είναι δωρεάν, αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς οι εγγραφές στην ηλεκτρονική σελίδα www.ioanninalakerun.gr είναι ήδη περισσότερες από κάθε προηγούμενη χρονιά. Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» στηρίζει και φέτος τον αγώνα, κληρώνοντας δωροεπιταγές για προϊόντα της σε μεγάλο αριθμό από τις συμμετέχουσες μαμάδες.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ