Με 563 άτομα θα στελεχωθούν οι Τοπ. Μονάδες Υγείας 6ης ΥΠΕ

on .

GIATROS

• Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία στελέχωσης με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) που πρόκειται να λειτουργήσουν στα αστικά κέντρα όλης της χώρας και της Ηπείρου φυσικά.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 8 Σεπτεμβρίου και ήδη, όπως αναφέρει η 6η Υγειονομική Περιφέρεια σε χθεσινή ανακοίνωσή της, έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις για τις 1.200 θέσεις γιατρών και τις 1.700 θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που θα απαρτίζουν την Ομάδα υγείας.
Όσον αφορά στην επικράτεια της 6ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει Ήπειρο, Πελοπόννησο, Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα, πρόκειται να ιδρυθούν 51 ΤΟΜΥ, οι οποίες θα έχουν έδρα στις πρωτεύουσες των Νομών.
Οι θέσεις γιατρών
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ, για τη στελέχωση των 51 Τοπικών Μονάδων Υγείας που ιδρύονται εντός των ορίων δικαιοδοσίας της έχουν ήδη προκηρυχθεί 204 θέσεις Γενικών Ιατρών ή Παθολόγων, 51 θέσεις Παιδιάτρων, 102 θέσεις Νοσηλευτικής, 51 θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών, 51 θέσεις Επισκεπτών Υγείας και 104 θέσεις Διοικητικών υπαλλήλων.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής του νέου νόμου για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα. Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση, «ο νόμος αυτός διέπεται από την ιστορικά επιβεβαιωμένη αρχή, ότι το δημόσιο σύστημα είναι αυτό που έχει την ικανότητα και τη δυνατότητα να σχεδιάσει  και να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο ιδιωτικός τομέας έχει τον συμπληρωματικό ρόλο, με σαφείς και διαφανείς κανόνες».
Υπάρχουν κίνητρα
Η 6η ΥΠΕ δεν παραλείπει επίσης να σημειώσει πως «τόσο η μαζική προκήρυξη των θέσεων εργασίας του ιατρικού προσωπικού όσο και τα κίνητρα που θεσπίζονται (αποδοχές Επιμελητή Α’ ΕΣΥ, αυξημένη μοριοδότηση για την μόνιμη ένταξη στο ΕΣΥ μετά τη λήξη των συμβάσεων κλπ.) αποτελούν σημαντική παρέμβαση για την αναχαίτιση της μετανάστευσης του επιστημονικού προσωπικού της χώρας, αλλά και τον επαναπατρισμό του δυναμικού που ήδη εργάζεται στο εξωτερικό».
Καταλήγει δε, τονίζοντας πως «η στήριξη της υλοποίησης του νέου ολοκληρωμένου συστήματος της Π.Φ.Υ. από τους πολίτες, τους κοινωνικούς φορείς, τους νέους επιστήμονες και εργαζόμενους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ