Ξεχείλισε η οργή στη Χιμάρα για τις ανθελληνικές μεθοδεύσεις!

on .

XIMARA DIAMARTYRIA 3 9 17

• Μια ημέρα μετά την επικύρωση (30 Αυγούστου 2017) κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Χιμάρας του  σχεδίου τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, που ανοίγει τον δρόμο για μαζικές κατεδαφίσεις και υφαρπαγή της περιουσίας τους, οι Χιμαριώτες με πρωτοβουλία της "Ομόνοιας" Χιμάρας, έκαναν (Πέμπτη 31 Αυγούστου),  μέσα σε λίγες ημέρες, δεύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο.
Είναι αξιοσημείωτο και ενδεικτικό του φορτισμένου κλίματος ότι την απόφασή της η δημοτική αρχή Χιμάρας για την καταπάτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων την πήρε σε συνεδρίαση όχι στο δημαρχείο της πόλης, αλλά  στο αλβανικό χωριό Kuç του Vranisht, έξω από τα όρια της Χιμάρας, με ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας τονίστηκε για μια ακόμη φορά η αγωνιστική διάθεση των Χιμαραίων να μην επιτρέψουν τον αφελληνισμό της πατρίδας τους. Οι κάτοικοι εμφανίστηκαν για μια ακόμη φορά πιστοί στο όραμα της ειρηνικής συνύπαρξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο από τις αλβανικές κρατικές αυθαιρεσίες λαό της Χιμάρας και επανέλαβαν την πρότασή τους, πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία μελέτη αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο.
Συλλέγουν υπογραφές
Βορειοηπειρωτικοί φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής υπογραφών, ώστε να αφαιρεθεί η ελληνική υπηκοότητα από έξι συνολικά μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Χιμάρας (Μπλερίνα Αντώνη, Τιμολέον Γκερδούκης, Κυριάκος Μερκούρης, Αλέκος Τάτος, Μιμόζα Δράμη, Μενέλαος Γκιναράρης), που ψήφισαν την έγκριση του «master plan», με το οποίο οδηγείται σε ξεριζωμό ο Ελληνισμός της περιοχής. Επιθυμούν, δηλαδή, να συμβεί ό,τι συνέβη και με το δήμαρχο Χειμμάρας Γιώργο Γκόρο, που του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα. Σύμφωνα με το νόμο "Περί κυρώσεως του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας", «όποιος κατά τη διαμονή του στην αλλοδαπή ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδος, μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος της ελληνικής ιθαγένειας»!
Διαφορετική στάση
Διαφορετική στάση κράτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χιμάρας Φώτης Καραβέλας, που κατάγεται από τους Δρυμάδες. Δεν ψήφισε την απόφαση της πλειοψηφίας, στην οποία ανήκει, αλλά δήλωσε "παρών". Παρότι μέχρι τώρα δεν φαινόταν να προβάλλει αντιδράσεις, στην κρίσιμη στιγμή κράτησε αποστάσεις.
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα
Με μια σκληρή ανακοίνωση εναντίον της αλβανικής κυβέρνησης το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Αλβανίας στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων της Χιμάρας.
Σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Σταματήστε κάθε καταστρεπτικό έργο εξ ονόματος του διεφθαρμένου δημόσιου συμφέροντος, που επηρεάζει τη νόμιμη ιδιοκτησία και εξυπηρετεί μόνο τα διαφθαρμένα συμφέροντα της εξουσίας. Κάθε αναπτυξιακό σχέδιο χρειάζεται την έγκριση και υποστήριξη της κοινωνίας. Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε οποιοσδήποτε άλλος έχει το δικαίωμα να ενεργεί ως ιδιοκτήτης παράκτιων ακινήτων».
Και προσθέτει: «Θέλουμε να καταγράφει όλη η περιουσία των νόμιμων ιδιοκτητών σπιτιών ή άλλων ακινήτων στη Χιμάρα και να δοθούν πιστοποιητικά ιδιοκτησίας Είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομιμοποιεί την ανομία αφενός και αφετέρου δεν αναγνωρίζει ότι οι περιουσίες είναι ιδιοκτησία των οικογενειών εδώ και αιώνες».
Η.Μ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ