Το ΤΕΙ Ηπείρου πρωτοπορεί με το «πράσινο χοιρινό κρέας»!

on .

GOYROYNAKIA

• Την τιμητική του θα έχει στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ΤΕΙ Ηπείρου κι αυτό χάρη στο αξιόλογο ερευνητικό έργο που έχει να παρουσιάσει το επιστημονικό του προσωπικό, αποδεικνύοντας με τον πιο έμπρακτο τρόπο το υψηλό επίπεδο του ιδρύματος.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα προβληθεί με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας το ερευνητικό έργο με τίτλο «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork», βασικός εταίρος στο οποίο ήταν το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων – Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ.
Βελτιωμένο κρέας
To συγκεκριμένο έργο, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα, έγινε παραγωγή χοιρινού κρέατος με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Υπεύθυνος καθηγητής στο «Πράσινο Χοιρινό Κρέας» είναι ο Γιάννης Σκούφος, ενώ καθήκοντα συντονιστή του έργου είχε ο βιομηχανικός εταίρος και συγκεκριμένα η Βιομηχανία Κρέατος Ηπείρου με υπεύθυνο τον Πρόεδρό της κ. Νικόλαο Παπαγιάννη. 
Ειδικός χώρος στη ΔΕΘ
Για την παρουσίαση και την προβολή του έργου η Γ.Γ.Ε.Τ. παραχωρεί ειδικό χώρο στο περίπτερό της στη ΔΕΘ, ενώ εκτενής αναφορά για το ερευνητικό έργο, την πρωτοτυπία του και την ιδιαίτερη σημασία του για την Αγροτική Παραγωγή θα γίνει σε ένθετα που θα εκδώσει η Γραμματεία επ’ ευκαιρία της συμμετοχής της στην Έκθεση. Εξάλλου, την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου το έργο και τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Παιδείας, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή τους στο περίπτερο της Γ.Γ.Ε.Τ..
Επιπλέον, στην ειδική εκδήλωση που θα γίνει προς τιμή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τιμώμενης χώρας της 82ης ΔΕΘ, το ερευνητικό έργο θα παρουσιαστεί στους Κινέζους επισήμους προσκεκλημένους ως επιτυχημένο παράδειγμα διακρατικής ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ανακοίνωση του ΤΕΙ
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ιδρύματος, «η αναγνώριση της συμβολής του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα από το Υπουργείο Παιδείας και τον κορυφαίο ερευνητικό φορέα της χώρας είναι ιδιαίτερα τιμητική και επιβεβαιώνει τη δυναμική του ακαδημαϊκού του προσωπικού να σχεδιάζει και να υλοποιεί με επιτυχία ερευνητικά έργα με διεθνή απήχηση στοχεύοντας στην αριστεία, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης». 
Το ερευνητικό έργο
Το ερευνητικό έργο «Πράσινο Χοιρινό Κρέας - Green Pork» αξιολογήθηκε με άριστα και επελέγη να χρηματοδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας «Ελλάδα – Κίνα» κατά την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-13.
Κατά την υλοποίηση του έργου έγινε παραγωγή χοιρινού κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες, χρησιμοποιώντας εγχώριες πρωτεϊνούχες ζωοτροφές και φυσικές πρόσθετες ύλες ζωοτροφών (αρωματικά φυτά, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια αυτών, προβιοτικά, χηλικές μορφές αμινοξέων και ιχνοστοιχείων), ενώ εφαρμόστηκε ένα διακριτό σύστημα παραγωγής, διαφορετικό του βιομηχανικού προτύπου της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στους πειραματισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα και στις δύο χώρες χρησιμοποιήθηκε αιθέριο έλαιο ρίγανης Ελληνικής προέλευσης.
Τα αποτελέσματα του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς οδηγούν στη δημιουργία πρότυπου και διακριτού συστήματος παραγωγής χοιρινού κρέατος που μπορεί να διαφοροποιήσει την Ελληνική παραγωγή από τη συμβατική  βιομηχανικού τύπου παραγωγή, με κύρια σημεία τα βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκεκριμένου προτύπου παραγωγής.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ