«Φιέστα» με εκκρεμότητες και αντιδράσεις για τα διόδια!

on .

Untitled 1

• Στα Γιάννενα φτάνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου σε πανηγυρική εκδήλωση - φιέστα, στο Επισκοπικό να κόψει την κορδέλα για το σύνολο της Ιόνιας Οδού, η οποία έχει εξάλλου εγκαινιαστεί τμηματικά και από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, επειδή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για εξαγγελίες σχετικά με τα έργα που ουσιαστικά θα ολοκληρώσουν τον αυτοκινητόδρομο, δηλαδή την επέκταση της Ιόνιας ως την Κακαβιά και τη σύνδεση με την Πρέβεζα. Δεύτερον, επειδή επίκειται η προσφυγή της Περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της λειτουργίας των διοδίων της Εγνατίας Οδού στο Δροσοχώρι.
Πρωθυπουργική «κορδέλα»
Στις 12 σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας θα κόψει την κορδέλα της Ιόνιας Οδού, εγκαινιάζοντας τον αυτοκινητόδρομο στο σύνολό του. Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στο Επισκοπικό, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τα Γιάννενα, στο 194,8 χιλιόμετρο του οδικού άξονα. Η Ιόνια Οδός θα είναι ο τέταρτος δρόμος που εγκαινιάζεται επίσημα στη χώρα μετά τον Μορέα (Κόρινθος - Καλαμάτα και Λεύκτρο - Σπάρτη), τον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου (Ράχες Φθιώτιδας - Κλειδί Ημαθίας) και την Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα).
Δύο εκκρεμότητες
Ωστόσο, με την σημερινή επίσημη παράδοση του αυτοκινητόδρομου δεν κλείνει  οριστικά το θέμα «Ιόνια Οδός» κι αυτό γιατί απομένουν δύο βασικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν. Η μία είναι η σύνδεση του άξονα με την πόλη της Πρέβεζας. Το έργο είναι σημαντικό τόσο για τον γειτονικό Νομό όσο και για τα Γιάννενα, καθώς θα μειώσει ουσιαστικά το χρόνο που απαιτείται για να φτάσει κανείς στα παράλια της Πρέβεζας. Η σχετική μελέτη βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας, ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για την κατασκευή της σύνδεσης. Δεύτερη εκκρεμότητα είναι  η επέκταση της Ιόνιας ως την Κακαβιά, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά την οδική πρόσβαση στην Ήπειρο από την Αλβανία και τα δυτικά Βαλκάνια. Η σχετική μελέτη είναι ώριμη και για τη χρηματοδότηση του έργου έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Για τα διόδια Δροσοχωρίου
Η έλευση του Πρωθυπουργού στα Γιάννενα ενδέχεται να δώσει την αφορμή και για κάποιου είδους εξαγγελία αναφορικά με τις δύο παραπάνω εκκρεμότητες. Κι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας να μην θίξει το θέμα, είναι σίγουρο ότι θα του τεθεί από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων που θα παραβρεθούν στην επίσημη παράδοση της Ιόνιας.
Ενδιαφέρον θα έχουν και όσα πιθανώς ειπωθούν αναφορικά με την επικείμενη λειτουργία των διοδίων Δροσοχωρίου της Εγνατίας Οδού, του τρίτου ουσιαστικά σταθμού που θα λειτουργήσει στα όρια του Νομού Ιωαννίνων, με πλήρη μάλιστα χρέωση των διερχόμενων οχημάτων. Η Περιφέρεια, μην έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης, ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ και τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές έχουν εκφραστεί αρνητικά στο θέμα των διοδίων Δροσοχωρίου. Η αναλογική χρέωση είναι η μόνη λύση που μπορεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο Νομό, αν και οικονομικά μάλλον θεωρείται ασύμφορη ενόψει παραχώρησης της Εγνατίας.
Επικοινωνιακή αναβολή…
Στο μεταξύ, ο σταθμός διοδίων στο Δροσοχώρι ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά, όμως η λειτουργία του έχει πάει πίσω, γεγονός που σαφώς και συνδέεται με την έλευση του Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα. Επικοινωνιακά η έναρξη λειτουργίας του σταθμού πριν έρθει ο Πρωθυπουργός θα είχε αρνητικό αντίκτυπο δεδομένων των αντιδράσεων που προκαλεί το συγκεκριμένο γεγονός σε τοπικό επίπεδο, επισκιάζοντας τον πανηγυρικό χαρακτήρα της σημερινής εκδήλωσης. Οπότε, λογικά τα διόδια θα λειτουργήσουν προς τα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.
Πάντως, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης μάλλον επιχείρησε να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όταν σε συνέντευξή του στον κυβερνητικής απόχρωσης ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» έβαλε στο τραπέζι το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων της Ιόνιας Οδού και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου για τη μείωση του κόστους των διοδίων, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής που χρειάζονται καθημερινή μετακίνηση.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ