Ο πνευματικός κόσμος θρηνεί τον χαμό του Πάνου Τζιόβα…

on .

TZIOBAS PANOS

• Φτωχότερος είναι από χθες το πρωί ο πνευματικός κόσμος των Ιωαννίνων καθώς έφυγε από τη ζωή ο γνωστός Γιαννιώτης λογοτέχνης Πάνος Δημ. Τζιόβας, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο, χωρίς όμως να σταματήσει ούτε για μία στιγμή την συγγραφική του δραστηριότητα.
Η κηδεία του Πάνου Τζιόβα έγινε χθες το απόγευμα στο χωριό καταγωγής του, τους Μελιγγούς Δωδώνης, παρουσία πλήθους κόσμου, συγχωριανών, φίλων, παλιών συναδέλφων και εκπροσώπων των τοπικών γραμμάτων.
Σημαντική πορεία
Ο Πάνος Τζιόβας γεννήθηκε στους Μελιγγούς και σταδιοδρόμησε επαγγελματικά στον ΟΤΕ.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1979 και διακρίθηκε ως ιστοριογράφος και ερευνητής ιστορικών θεμάτων. Συνεργάστηκε με τα έγκυρα περιοδικά «Ηπειρωτική Εστία», «Ηπειρωτικά Χρονικά», «Ηπειρωτικά Γράμματα», «Ιστοριογεωγραφικά», «Ηπειρωτικό Ημερολόγιο» και τον Γιαννιώτικο Τύπο.
Έγραψε την ιστορία πολλών χωριών της Ηπείρου, σε συνεργασία με τις τέως κοινότητες Δολιανών και Πολυδώρου και με τους Καπποδιστριακούς Δήμους Δωδώνης, Ευρυμενών και Μολοσσών και έλαβε μέρος στα επιστημονικά συνέδρια για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και σε δύο συνέδρια του Δήμου Πωγωνίου.
Θήτευσε ως αντιπρόεδρος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και ως Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Το 2012 έγινε τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, η οποία παρουσίασε το λογοτεχνικό και συγγραφικό του έργο στην Αθήνα το έτος 2013, ενώ το 2014 του απένειμε το χρυσό μετάλλιο πνευματικής αξίας Α’ τάξεως για το σύνολο του λογοτεχνικού και συγγραφικού του έργου. Το 2015 έγινε τακτικό μέλος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ