Ζητούνται προτάσεις για να λυθεί το κυκλοφοριακό του Κάστρου!

on .

KASTRO DROMAKI

• Μια νέα απόπειρα είναι στα… σκαριά από τον Δήμο Ιωαννιτών με στόχο να μπει τάξη στο κυκλοφοριακό του Κάστρου που συχνά προκαλεί μεγάλο «πονοκέφαλο» στους μόνιμους κατοίκους του αλλά και στους επισκέπτες.
Πρόκειται για τον Κανονισμό Κυκλοφορίας, τον οποίο εκπόνησε το Τμήμα Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ήδη από χθες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό του κείμενο.
Η πρωτοβουλία είναι αναγκαία, όμως για να πετύχει και να μην έχει την τύχη των προσπαθειών που κατέβαλλαν προηγούμενες Δημοτικές Αρχές για να αντιμετωπίσουν το κυκλοφοριακό στον οικισμό του Κάστρου με τα στενά δρομάκια, θα πρέπει καταρχήν να διασφαλιστεί ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του Κανονισμού. Χωρίς ελέγχους και πρόστιμα όπου απαιτηθεί, ο Κανονισμός Κυκλοφορίας εντός του Κάστρου σύντομα θα ξεχαστεί…
Η Ελένη Βασιλείου
Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, «ο Κανονισμός, αντιμετωπίζοντας την κινητικότητα του οδικού δικτύου του Κάστρου, εξασφαλίζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στους μόνιμους κατοίκους του όσο και στους επαγγελματίες και επισκέπτες, καθώς στόχος του είναι η δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της ζήτησης μετακίνησης, της προσφοράς στάθμευσης, της διοικητικής – εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη ζωντάνια και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής».
Σε διαβούλευση
Ο Κανονισμός Κυκλοφορίας του Κάστρου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.ioannina.gr) και αποτελεί προϊόν διαβούλευσης με κατοίκους και επαγγελματίες του οικισμού, ωστόσο ο Δήμος δίνει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους στην τελική του διαμόρφωση. Αντικείμενο του κανονισμού είναι η θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων για την είσοδο των οχημάτων που θα κυκλοφορούν και σταθμεύουν εντός του οικισμού του Κάστρου», οι οποίοι θα δεσμεύουν τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τους μόνιμους κάτοικους και επισκέπτες του.
Με βάση τους Νόμους
Γενικότερα, στην σύνταξη του Κανονισμού έχουν ληφθεί υπόψη ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, όπως τροποποιήθηκε με τον «Καλλικράτη», ο Νόμος για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το 2003 και το 2008, βάσει των οποίων εγκρίθηκε η απαγόρευση εισόδου των οχημάτων στο Κάστρο πλην των κατοίκων της περιοχής.
Ο Κανονισμός  θα τεθεί σε ισχύ από την  επόμενη  της  ψηφίσεώς  του από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας έγκρισης από τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ