Τελωνειακός και αγρότης με «έφεση» στην αρχαιοκαπηλία!

on .

MARMARINH PLAKA

• Ανοιχτή πληγή παραμένει η αρχαιοκαπηλία και για την Ήπειρο, καθώς όχι σπάνια οι τοπικές Αρχές εντοπίζουν θησαυρούς του παρελθόντος να εγκαταλείπουν, στα χέρια επιτηδείων, τη γη που τους «γέννησε» με άγνωστο προορισμό και με κίνητρο φυσικά την αποκόμιση  κέρδους.
Αυτό ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν ένας τελωνειακός υπάλληλος από την Ηγουμενίτσα κι ένας αγρότης από το Αγρίνιο, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μεταφέρουν με Ι.Χ. μία ανάγλυφη μαρμάρινη πλάκα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και συνελήφθησαν. Στο δε σπίτι του τελωνειακού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κι άλλα αρχαία αντικείμενα!
Σημαντική επιτυχία
Σημαντική επιτυχία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων είναι η ανακάλυψη, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησής της, αντικειμένων σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα σε αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγρινίου.
Οι αστυνομικοί, κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ. στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες, ηλικίας 49 και 47 ετών, εντόπισαν στον χώρο των αποσκευών την μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα. Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, 37 εκ. ύψους, 39 εκ. πλάτους και 9 εκ. πάχους. Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της πλάκας συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα π.Χ., υπαγόμενη στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο, θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Κι άλλο αντικείμενο…
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στο σπίτι του 47χρονου τελωνειακού στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε επίσης και κατασχέθηκε ένα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα (φωτό), μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου π.Χ. έως 5ου μ.Χ. αιώνα και εμπίπτει επίσης, στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, κατασχέθηκαν, το αυτοκίνητο και τρία κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους οι αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου. Την προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Ιωαννίνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ