Νέο χαράτσι σε ακίνητα που «βλέπουν» πλατεία!

on .

XARATSIA

• Αυτό έλειπε τώρα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, ένα νέο «χαράτσι» από το πουθενά, όταν μάλιστα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ήδη υπάρχοντα και ειδικά όταν οι υποσχέσεις περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ έχουν πάει… περίπατο!
Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με την «Ελευθερία του Τύπου» που ανέδειξε το θέμα είναι όσοι έχουν σπίτι, οικόπεδο, κατάστημα κοντά σε πλατεία, άλσος ή παιδική χαρά.
Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά για να μπορέσουν οι Δήμοι να αυξήσουν τα έσοδά τους «ξεθάβεται» από το χρονοντούλαπο ένας νόμος του 1931 ο οποίος είχε αναμορφωθεί το 1989 και ποτέ επί της ουσίας δεν είχε εφαρμοστεί, προφανώς λόγω πολιτικού κόστους.
Το νέο χαράτσι που όμως… έρχεται από τα παλιά, είναι το τέλος που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν την… ατυχία το ακίνητό τους να συνορεύει με οικόπεδο το οποίο απαλλοτριώθηκε για να κατασκευαστεί μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένας χώρος αναψυχής κλπ.
Για να γίνει η απαλλοτρίωση ο κάθε Δήμος πλήρωσε ένα ποσό στον ιδιοκτήτη. Αυτό το ποσό πρέπει να αποσβεστεί. Επί ολόκληρες δεκαετίες, σύμφωνα με την εφημερίδα οι δήμαρχοι, για να μην πάρουν και το ανάλογο πολιτικό κόστος, δεν προχωρούσαν στην είσπραξη αυτών των ποσών, όμως τώρα το ταμείο είναι… μείον και αποφασίστηκε να… ξεθαφτεί ο νόμος από τα συρτάρια.
Βάσει του νόμου αυτού προβλέπεται η καταβολή ποσού για την απαλλοτρίωση απ’ όλους τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης.
Το ποσό αυτό καταβάλλεται στη λογική ότι αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων ωφελήθηκαν καθώς η περιοχή αναβαθμίστηκε και μαζί και η αξία του ακινήτου τους.
Πως υπολογίζεται…
Για να υπολογιστεί το ποσό για κάθε ιδιοκτήτη υπολογίζεται αρχικά το πλήθος των ακινήτων που «συνορεύουν» με το απαλλοτριωμένο οικόπεδο.
Το σύνολο του ποσού διαιρείται με βάση τα τετραγωνικά της πρόσοψης κάθε ακινήτου στο απαλλοτριωμένο οικόπεδο.
Εάν πρόκειται για πολυκατοικία το ποσό που αναλογεί στο κτήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες με βάση τον παρονομαστή των κοινοχρήστων.
Πώς πληρώνεται
Η εξόφληση του ποσού γίνεται σε βάθος 15 ετών. Οι δόσεις είναι άτοκες και πληρώνονται κάθε μήνα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής του ποσού υπάρχει επιβάρυνση βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Εάν ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει εφάπαξ, τότε έχει έκπτωση της τάξης του 20%.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ