Προχωρούν την απλή αναλογική, το «σκέπτονται» για τις Αποκεντρωμένες

on .

APOKENTROMENH

• Ενώ η Κυβέρνηση «διατυμπανίζει» προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι σχεδόν έτοιμη για να καταθέσει το Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» μέχρι τέλος του έτους, στην πραγματικότητα εκείνο για το οποίο έχει ξεκάθαρη θέση, είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής σε Δήμους – Περιφέρειες, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις για τις ολέθριες επιπτώσεις που θα επιφέρει το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα στη διοίκηση των Δήμων. Αντίθετα, για άλλα μείζονα ζητήματα, όπως ο ρόλος που πρέπει να έχουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, την κατάργηση των οποίων ζητούν κυρίως οι Περιφερειάρχες, η Κυβέρνηση ακόμη «ψάχνεται».
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε χθες ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο»,  «Θα επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Να το πούμε αλλιώς,  θα αποσυναρμολογήσουμε τις Αποκεντρωμένες και θα δούμε πώς θα οργανωθεί η παρουσία του κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.  Επίσης, ανέφερε ότι στην «ενδοδημοτική και ενδοπεριφερειακή διοίκηση, πρέπει να γίνουν πιο λειτουργικοί οι Δήμοι, να είναι πιο κοντά στον πολίτη. Σε αυτό εντάσσεται και το πολύ κρίσιμο θέμα του εκλογικού συστήματος. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής, παράλληλα με κάποιες δικλίδες».
Κατά τα άλλα επανέλαβε τα περί διαχωρισμού και του επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων, Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.  Όσο για την ολοκλήρωση των αλλαγών, εξέφρασε την αισιοδοξία να έχουν ολοκληρωθεί αυτές μέσα στο 2017.
«Είναι μία δουλειά αρκετά δύσκολη που αφορά πολλά υπουργεία… υπάρχει δουλειά που δεν έχει γίνει παλαιότερα. Πρέπει να μάθουμε ότι όταν νομοθετεί ένα υπουργείο πρέπει να συνεργάζεται με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία, να έχουμε ένα μοντέλο νομοθέτησης ολοκληρωμένο και σωστό», κατέληξε.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ