Η Περιφέρεια θα συνδράμει για το καταφύγιο αδέσποτων

on .

ADESPOTA2

• Αφού οι προσπάθειες του Δήμου Ιωαννιτών να προσλάβει κτηνίατρο με σύμβαση έργου για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων δεν καρποφόρησαν και καθώς η πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού για τη συγκεκριμένη υποδομή έχει μετατραπεί σε… γόρδιο δεσμό, τη λύση στο πρόβλημα έρχεται να δώσει, ως «από μηχανής θεός», η Περιφέρεια Ηπείρου.
Τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο η Περιφέρεια θα συνδράμει τον Δήμο με κτηνίατρο και θα αναλάβει την εποπτεία για την απρόσκοπτη λειτουργία του καταφυγίου, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί τελικά τρόπος οριστικής αντιμετώπισης των αναγκών του. Φυσικά, ένας κτηνίατρος και ο έλεγχος στην περισυλλογή των ζώων δεν αρκούν για να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα με τα αδέσποτα.
Είναι σίγουρο ότι στο άμεσο μέλλον θα χρειαστεί η κατασκευή και νέου καταφυγίου, αφού το υπάρχον λειτουργεί διαρκώς στα… όριά του λόγω του μεγάλου αριθμού ζώων που καλείται να διαχειριστεί, ενώ χρήσιμη θα μπορούσε να αποδειχθεί και μια καταγραφή του συνόλου των σκυλιών που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και τα πάρκα των Ιωαννίνων, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του προβλήματος.
Προγραμματική σύμβαση
Τη σύναψη, λοιπόν, προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ιωαννιτών και τη λειτουργία του καταφυγίου ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Η ισχύς της σύμβασης είναι για ένα έτος. Στο πλαίσιό της, η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει τη διάθεση επιστημονικού προσωπικού, δηλαδή κτηνιάτρου, για την υγειονομική επίβλεψη και εποπτεία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων, τον έλεγχο και την εποπτεία του συνεργείου περισυλλογής αδέσποτων βάσει ανάλυσης κινδύνου, την κλινική εξέταση των ζώων που είναι ύποπτα για λύσσα, καθώς και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα του αντικειμένου του.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ