Μνήμες και συγκίνηση για τη Γενοκτονία των Μικρασιατών

on .

MPEGKAS ANATOLH

• Συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αδερφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, καθώς και για την ίδρυση της τέως Κοινότητας Ανατολής.
Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων. Το «παρών», μεταξύ άλλων έδωσαν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Τζούφη και Γ. Στέφος, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, συλλόγων και φορέων της περιοχής, καθώς και απλός κόσμος.
Ακολούθησε τελετή βράβευσης παλαιών γραμματέων της τέως Κοινότητας Ανατολής στον προαύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου. Πιο συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι κ.κ. Ευθυμία Τσινίδου - Καρβέλη και Χαρίκλεια Φαρμάκη και ο κ. Θωμάς Νίκου.
Οι χαιρετισμοί
Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Μικρασιατική καταστροφή δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ελληνική επικράτεια, διότι είχε να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο ανθρώπων. Ωστόσο όμως, ήταν αυτές οι δυνάμεις που μπόρεσαν μετά τον πόλεμο να ανασυγκροτήσουν τη χώρα...».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «όσα κουβαλάμε στην ιστορική μας μνήμη και στην ψυχή είναι αυτά που καθορίζουν το μέλλον...». Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «σήμερα, έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ να αναζητήσουμε και να ξαναβρούμε μέσα μας την μνήμη αυτής της δύναμης και της αντοχής και να ξανασηκωθούμε απ’ όσα σήμερα δείχνουν ότι μας γονατίζουν».
Στη Νέα Σελεύκεια
Εκφράζοντας το αίτημα των κατοίκων της Νέας Σελεύκειας, η φιλόλογος Ελένη Τζομπαρτζόγλου ζήτησε από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο, κατά την ομιλία της στον εορτασμό της ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος (τελέστηκε δοξολογία  στο ναό Αγίου Ιωάννου Νέας Σελεύκειας και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων) να ιδρυθεί στο χωριό, Μουσείο Μικρασιατών. Είναι, όπως εξήγησε, ένα χρόνιο και επίμονο αίτημα των προσφύγων και των απογόνων τους, που ήρθε η ώρα για να ικανοποιηθεί. Το Μουσείο, πέρα από το γεγονός ότι θα φιλοξενήσει ενδιαφέροντα εκθέματα, θα αποτελεί και μια νοσταλγική ενθύμηση από την πατρώα γη. Αλλά και θα αποτελέσει αφορμή να διαδοθεί η πραγματική ιστορία της Μικράς Ασίας και να μη ξεχαστούν (η λήθη είναι πάντα επιζήμια), οι αποφάσεις και τα γεγονότα, που οδήγησαν στην καταστροφή της. 
Με δάκρυα στα μάτια!
Πρώτος κατέθεσε στεφάνι, με δάκρυα στα μάτια για τον ξεριζωμό, ηλικιωμένος εκπρόσωπος των Μικρασιατών Νέας Σελεύκειας. Η συγκίνησή του ήταν φανερή και μεταδόθηκε και στους παρευρισκόμενους. Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατών Θωμάς Γκίκας, εκπρόσωποι των τοπικών αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Σελεύκειας Γιώργος Ιωάννου και νεαρή εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σελεύκειας. Εκτός των παραπάνω, παραβρέθηκαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Δημάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης κ.ά.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ