Στους πολίτες ψάχνει να βρει «καλές ιδέες» ο Δήμος Ιωαννιτών

on .

AMEA KINHTIKOTHTA

• Στους πολίτες και στις καινοτόμες ιδέες τους στρέφεται τώρα ο Δήμος Ιωαννιτών, στην προσπάθειά του να προγραμματίσει παρεμβάσεις στην πόλη που έχουν στόχο την βελτίωση της εικόνας της, αλλά και της καθημερινότητάς τους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν εγκαινιάζει σήμερα τον «συμμετοχικό διαγωνισμό», προσκαλώντας τους πολίτες και τις συλλογικότητες που δρουν στο Δήμο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για έργα και δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
Με πρόσχημα όμως την «ενεργή συμμετοχή του πολίτη» αναδεικνύεται και η αγωνία της Δημοτικής Αρχής να βρει μια «πυξίδα» Διοίκησης, αφού τελευταία φαίνεται πως την έχει χάσει. Κι αυτό, γιατί καλές είναι οι συζητήσεις, οι ανταλλαγές απόψεων και η σύσταση Επιτροπών, όμως στο δια ταύτα, πολύ λίγες παρεμβάσεις έχει υλοποιήσει για την βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη.
Τα ΑμεΑ
Χαρακτηριστική περίπτωση τα άτομα με αναπηρία, τα οποία αναγκάζονται να ζουν σε μια πόλη καθόλου φιλική, που όχι μόνο δεν διευκολύνει την καθημερινότητά τους, αλλά την δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.  Μάλιστα με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μια διαδρομή, στην οποία συμμετείχαν συνδημότες μας ΑΜΕΑ, με αφετηρία την Πλατεία Πάργης και κατάληξη το Αρχοντικό Πυρσινέλλα.
Στόχος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, ήταν η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα κινητικότητας που αφορούν τα ΑΜΕΑ προσπαθώντας να αναδειχτούν οι ανάγκες τους για πρόσβαση... στα κοινά, στον αθλητισμό, στον τουρισμό, στα σχολεία, στην διασκέδαση. Μέλη της Δημοτικής Αρχής περπάτησαν, κατέγραψαν, διαπίστωσαν, έζησαν, άκουσαν και είδαν τα μηνύματα των συνδημοτών μας, με σκοπό να οργανώσουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.
Και το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Η Δημοτική Αρχή, τόσο καιρό δεν έχει αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας ΑμεΑ στην μετακίνησή τους – και όχι μόνο – στην πόλη των Ιωαννίνων;
Ο «συμμετοχικός διαγωνισμός»
Τις ιδέες των Γιαννιωτών περιμένει λοιπόν ο Δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου οι καλύτερες προτάσεις, μετά από αξιολόγηση, να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης. Αυτό θα γίνει μέσα από τον «συμμετοχικό διαγωνισμό», μια διαδικασία που εγκαινιάζει σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών και για την οποία χθες ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θ. Μανταλόβας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
Η υποβολή προτάσεων θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου.
 Οι προτάσεις υποβάλλονται σε ψηφιακή μορφή στον ιστότοπο του Δήμου Ιωαννιτών www.ioannina.gr. Για όσους πολίτες δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορούν να την καταθέτουν σε έντυπη μορφή, στη Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής ταχ. διευθ: Ελευθ. Βενιζέλου 4 (Κτήριο πρώην ΔΕΥΑΙ) τηλ. 2651361366.
Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος «ως Δημοτική Αρχή πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της συμμετοχής του πολίτη στην τοπική διακυβέρνηση και προσπαθούμε να το κάνουμε πράξη, μέσα από τις διάφορες πολιτικές που αναπτύσσουμε. Στην α’ φάση θα διαθέσουμε ως Δήμος το ποσό των 200.000€ για να υλοποιηθούν οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν ως οι αρτιότερες, οι πιο καινοτόμες και οι πιο αποτελεσματικές….».
Τι αφορά
Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά πρόταση μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 50.000 ευρώ. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τον Δήμο και ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα θεματικά πεδία:
• Καθημερινότητα • Εξυπηρέτηση πολίτη • Πολιτισμός/Τουρισμός/Αθλητισμός • Κοινωνική Μέριμνα/Αλληλεγγύη • Εκπαίδευση • Κοινόχρηστοι χώροι
Η κάθε πρόταση θα πρέπει περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον:
 • Στόχος • Περιγραφή • Παρούσα κατάσταση • Ενδεικτικό Προϋπολογισμό
Η κάθε πρόταση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δυο σελίδες Α4.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ