Καλύτερη η ποιότητα, μικρότερη όμως η παραγωγή σε σταφύλια!

on .

AMPELI TRYGOS

• Παραδοσιακά ο Σεπτέμβριος είναι μήνας τρύγου στην Ήπειρο και ήδη όσοι καλλιεργούν αμπέλια, ή έχουν κληματαριές στα σπίτια τους έχουν αρχίσει τη συγκομιδή. Σε ορισμένες περιοχές ο τρύγος ολοκληρώθηκε, ενώ η κορύφωσή του μάλλον θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο επταήμερο, καθώς όλα δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι ευνοϊκός. 
Η φετινή χρονιά, όσον αφορά την παραγωγή σταφυλιών στο νομό Ιωαννίνων είναι περίεργη καθώς τα καιρικά φαινόμενα έχουν επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα και την ποσότητα. Οι περισσότεροι πάντως αμπελοκαλλιεργητές, δηλώνουν ότι η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη από άλλες χρονιές, ωστόσο η ποσότητα είναι μικρότερη, γεγονός που οφείλεται στην ανομβρία.
Υπάρχουν όμως και … διαβαθμίσεις στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Σε περιοχές που επλήγησαν από τον παγετό της Άνοιξης, τα αμπέλια είναι εντελώς άγονα. Σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. σε κάποιες του Δήμου Μετσόβου η ποσότητα δείχνει να είναι μειωμένη εξαιτίας των χαλαζοπτώσεων που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς. 
Μια ξεχωριστή κατηγορία, αφορά εκείνους τους αμπελοκαλλιεργητές που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τα αγριογούρουνα και τις αρκούδες.
Αν και ακόμη είναι νωρίς για συνολικές εκτιμήσεις, οι μεγάλες οινοπαραγωγικές μονάδες μάλλον δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα ως προς την παραγωγή κρασιού, κάτι όμως που δεν φαίνεται να συμβαίνει με όσους παράγουν κρασί για ιδία χρήση, αρκετοί εκ των οποίων θα προσφύγουν και πάλι στην αγορά σταφυλιών από Πελοπόννησο ή και Μακεδονία.
Ο Ειδικός φόρος 
Όσον αφορά την εμπορία κρασιών, ο σοβαρότερος ανασταλτικός παράγοντας εξακολουθεί να είναι η υψηλή φορολόγηση και ειδικά ο ειδικός φόρος που έχει επιβληθεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  Ο φόρος αυτός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία και μάλλον «τροφοδότησε» την παραοικονομία. Από τις οινοποιίες, εκφράζεται αγωνία για το μέλλον τους αν δεν ληφθούν έγκαιρα αποφάσεις, καθώς κάθε ημέρα που περνάει λειτουργεί σε βάρος τους και υπέρ των εισαγόμενων κρασιών.
Η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τον καταργήσει μέχρι τέλους του χρόνου, αλλά για να γίνει αυτό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου θα πρέπει να βρεθεί κάποιο ισοδύναμο μέτρο. Και όσο αυτό δεν βρίσκεται τόσο «φουντώνει» η αβεβαιότητα στον κλάδο, που εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και τις απαιτήσεις από παραγωγούς για αύξηση της τιμής των προς οινοποιία σταφυλιών, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να ανταπεξέλθουν στην αύξηση της φορολογίας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ