Φτάνουν πια οι κουβέντες για το Προεδρικό Διάταγμα Λίμνης!

on .

LIMNH ANOMBRIA

• Η εντυπωσιακή πτώση φέτος στη στάθμη της Παμβώτιδας έχει φέρει με έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της λίμνης, με πρώτο και καλύτερο το περίφημο και πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο, υποτίθεται, θα έλυνε πολλά προβλήματα.
Η τύχη του Π.Δ.… αγνοείται αν και έχει υποστεί εκτενή δημόσια διαβούλευση και κανείς δεν είναι σε θέση να πει σήμερα αν θα τεθεί ποτέ σε ισχύ ή θα χρειαστεί να γίνει αναθεώρησή του εκ βάθρων! Δηλώσεις με νόημα για το θέμα έκανε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος επανέλαβε τα περί ρύπανσης της λίμνης με λύματα που συγκεντρώνονται σε παράνομες δεξαμενές.
Φτάνει η συζήτηση
Προεδρικό Διάταγμα για την Παμβώτιδα ακούμε χρόνια τώρα στα Γιάννενα και Π.Δ. δεν βλέπουμε, παρά το γεγονός ότι η πιο πρόσφατη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου του ολοκληρώθηκε πριν από πολύ καιρό! Άγνωστο πού έχει… κολλήσει.
Ερωτηθείς χθες σχετικά, ο Αλέκος Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για συζητήσεις και έχει φτάσει πια η ώρα των έργων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «επί της ουσίας και η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών έχουν κάνει κοινές προτάσεις για το Π.Δ. της λίμνης. Αυτό είναι επί του τύπου και επί της ουσίας. Κάθε νέα συζήτηση είναι σα να λέμε ότι συζητάμε για να συζητάμε. Όταν έχουμε καταλήξει ότι αυτό πρέπει να είναι το Π.Δ. –εφόσον υπογραφεί – αυτό πρέπει να είναι. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες». Ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης πέταξε το… μπαλάκι για το θέμα στα αρμόδια Υπουργεία.
«Κάποιοι ρυπαίνουν…»
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του για την Παμβώτιδα είχε σημειώσει πως το ότι φέτος δεν εμφανίστηκε στα νερά της έντονο πλαγκτόν οφείλεται και στο γεγονός ότι λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας κάποιοι δεν μπόρεσαν να στείλουν τα λύματά τους στη λίμνη όπως κάνουν όταν βρέχει.
Αυτό επανέλαβε και χθες. Αναφερόμενος σε εστίες ρύπανσης, είπε ότι εξακολουθούν να ρίχνονται λύματα στην Παμβώτιδα. Όπως υπογράμμισε, «φαίνεται καθαρά ότι δε σεβόμαστε τη λίμνη και όταν βρέχει κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία αυτά που έχουν συγκεντρώσει σε παράνομες δεξαμενές, να τα  διοχετεύουν στη λίμνη και μετά όλοι μαζί να λένε ότι αυτό είναι πλαγκτόν. Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις. Επιτέλους, αυτοί που διαχειρίζονται θέματα που αφορούν λύματα, να ασχοληθούν σοβαρά».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ