Τα Γιάννενα πόλη… αφιλόξενη για τα Άτομα με Αναπηρίες

on .

XEN SYNENTEYKSH

• Τι κι αν στα Γιάννενα υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες που περιλαμβάνουν στους κόλπους τους τουλάχιστον ένα άτομο ΑμεΑ, νεαρής ή μεγαλύτερης ηλικίας.
Η τοπική κοινωνία, σε ένα μεγάλο μέρος της, εξακολουθεί ακόμα να αντιμετωπίζει τους συγκεκριμένους πολίτες ως… περιθωριακούς και, παρά τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν κοινωφελείς οργανισμοί και εθελοντικοί φορείς, οι ΑμεΑ Γιαννιώτες στην πλειοψηφία τους παραμένουν αντιμέτωποι με μία κοινωνική και πολιτιστική «απομόνωση», αποκλεισμένοι από χώρους, δράσεις και εκδηλώσεις.
Φυσικά, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι αλλά και η ίδια η πόλη που μόνο «φιλική» δε μπορεί να τη χαρακτηρίσει κανείς για τα άτομα με αναπηρίες αφού υστερεί σοβαρά στις αναγκαίες υποδομές. Γεγονός που το αναγνωρίζει εξάλλου και η Δημοτική Αρχή!
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει, μέσω του «Π.Λ.», η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων Πόπη Στεφανίδη με αφορμή το φετινό 2ο Φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας που συνδιοργανώνει στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής», σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς της πόλης, στέλνοντας για μια χρονιά ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοχής της διαφορετικότητας. Στο Φεστιβάλ, που ξεκινάει αύριο το απόγευμα και θα διαρκέσει ως την Κυριακή –χορηγός επικοινωνίας είναι ο «Π.Λ.»- αναφέρθηκαν χθες εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές.
Η Πρόεδρος της ΧΕΝ
«Δυστυχώς, από πέρυσι που κάναμε το πρώτο Φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας μέχρι σήμερα, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στα Γιάννενα όσον αφορά στο πώς η πόλη "μεταχειρίζεται" τους πολίτες με αναπηρία. Οι αντίστοιχες υποδομές της παραμένουν υποτυπώδεις μέχρι ανύπαρκτες και υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα γι’ αυτό που όλοι γνωρίζουμε», τόνισε χθες στον «Π.Λ.» η Πρόεδρος της ΧΕΝ Ιωαννίνων.
Όπως είπε, στόχος του Φεστιβάλ είναι να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο η τοπική κοινωνία και κυρίως τα παιδιά, γι’ αυτό και η ΧΕΝ απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις δράσεις του σε πολλά Δημοτικά Σχολεία της πόλης, προκειμένου οι μαθητές τους «να γίνουν μία ομάδα με παιδιά ΑμεΑ, να συνεργαστούν, να αξιοποιήσουν καθένα τις δεξιότητές του».
Η κ. Στεφανίδη αναφέρθηκε και στις εθελοντικές ομάδες και κοινωφελείς φορείς που συνεργάζονται για το Φεστιβάλ, τονίζοντας πως «προσφέρουν σημαντικό έργο με ανιδιοτέλεια και βοηθούν σ’ οτιδήποτε γίνεται». Όπως είπε, «εμείς στη ΧΕΝ αυτό που επιδιώκουμε είναι να ενώσουμε πολλές ομάδες της πόλης για έναν κοινό σκοπό με κοινωνική χροιά».
Συνέντευξη τύπου
- Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης τύπου ενόψει της έναρξης του Φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας, η Αντιπεριφερειάρχης αρμόδια για Κοινωνικά Θέματα Γιούλα Μητροκώστα εξέφρασε τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου σε δράσεις και διοργανώσεις που αφορούν τα παιδιά με ειδικές δεξιότητες. «Μέσα από τις κοινωνικές δομές μας έχουμε στόχο να βοηθήσουμε ώστε τα παιδιά με ιδιαιτερότητες να τύχουν εκπαίδευσης, ανάπτυξης των δυνατοτήτων τους και μιας ομαλής ένταξης ώστε να νιώθουν ισότιμα μέλη μέσα στην κοινωνία. Θέλουμε αυτά τα παιδιά να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένα αλλά να είναι ενεργοί πολίτες και να ενταχθούν καλά μέσα στο κοινωνικό σύνολο», τόνισε χαρακτηριστικά.
- Η Πρόεδρος της ΧΕΝ Πόπη Στεφανίδη υπενθύμισε τη Διεθνή Σύμβαση του 1989 για τα δικαιώματα του παιδιού, η οποία περιλαμβάνει άρθρο που αναφέρεται στα δικαιώματα των ανάπηρων παιδιών προβλέποντας πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πληρέστερη κοινωνική τους ένταξη. Όπως είπε, «θα θέλαμε τις δράσεις του Φεστιβάλ να τις πλαισιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Στόχος μας είναι η συμμετοχή παιδιών με αναπηρία από την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων καθώς και των υπόλοιπων Νομών της Ηπείρου».
- Η Γραμματέας της ΧΕΝ Ιωαννίνων Σταυρούλα Χαϊδεμενάκου παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Χαράς και Ενότητας και τους φορείς που συμμετέχουν σ’ αυτό. Όπως τόνισε, «όλη αυτή η προσπάθεια στηρίζεται στη συνέργεια και την πολύ καλή συνεργασία πολλών φορέων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Ελπίζουμε ότι θα βρει ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία». Ειδική μνεία έκανε δε, στους χορηγούς της διοργάνωσης και στα ΜΜΕ που την στηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας.
- Η συντονίστρια της Αυτόνομης Χορευτικής Ομάδας Νεανίδων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ανδρομάχη Μπούνα εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ της ΧΕΝ μέσω του οποίου επιδιώκεται, όπως είπε, «η προαγωγή, η προστασία και η διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων των παιδιών και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρία». Η Ομάδα θα συμμετέχει στο Φεστιβάλ μ’ ένα σεμινάριο παραδοσιακών χορών, με στόχο να καταρρίψει το στερεότυπο ότι ο χορός συνδέεται μ’ ένα τέλειο σώμα.
- Τέλος, ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας των Paguristas Παύλος Χήτας έκανε λόγο για μία μεγάλη γιορτή αγάπης και τόνισε με έμφαση: «Κάθε φορά που η ομάδα των Paguristas συμμετέχει σε διάφορες εθελοντικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην πόλη μας θέλει να στείλει ένα μήνυμα. Ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά για το κοινό καλό. Ο εθελοντισμός οδηγεί στην εσωτερική ολοκλήρωση του πολίτη – εθελοντή και στη συνολική μετεξέλιξη της κοινωνίας μας από άκρως ατομιστική σε μία κοινωνία αλληλεγγύης, χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς»!

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ