Όλο το χρόνο θα λειτουργεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Γιάννενα

on .

PARKO ELEPAP

• Ξεκίνησε χθες η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, με τη συμμετοχή μαθητών από την ΕΛΕΠΑΠ και του 26ο Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, το οποίο πλέον θα λειτουργεί όλο το χρόνο.
«Το θέμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στη χώρα μας κι εμείς με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Δήμου για να ενημερώνουμε κάθε Τετάρτη μικρούς και μεγάλους μαθητές για θέματα οδικής ασφάλειας», σημείωσε ο Διοικητής της Τροχαίας, Γιώργος Αζέλης.
Και η χθεσινή δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε διάφορα θέματα που μπορούν να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά μας στην πόλη.
Σημαντική η κυκλοφοριακή αγωγή
Η κυκλοφοριακή αγωγή είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να επενδύσει σοβαρά η χώρα μας και μάλιστα από μικρή ηλικία, μιας και τα στοιχεία για την Ελλάδα, δυστυχώς, είναι ανησυχητικά. Το 2016 καταλάμβανε την 4η θέση στην Ευρώπη σε θανάτους από τροχαία, πολλά από τα οποία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής.
Το Πάρκο στα Γιάννενα
Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Γιάννενα, οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν, μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής συμμετέχοντας ενεργά στο να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, στο να χρησιμοποιούν σωστά τις διαβάσεις, τα φανάρια και να εμπεδώνουν την αξία και τη χρήση της σήμανσης του δρόμου, στο να διασχίσουν σωστά ένα δρόμο αναλαμβάνοντας ρόλους και στο να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους, ώστε μέσα από συνεργασία να βρουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους.
Με τον τρόπο αυτό, της βιωματικής μάθησης, τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, καταλήγουν μόνα τους στις σωστές απαντήσεις και βιώνουν, παίζοντας στο σχολείο, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής.
Μέσω των ασκήσεων και των στοιχείων που τα παιδιά γνώρισαν και θα συνεχίσουν να γνωρίζουν μέσα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, μαθαίνουν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθούν ως πεζοί, ως ποδηλάτες και ως επιβάτες, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του πάρκο, στις οποίες σύντομα θα προστεθούν και ηλεκτρικά αυτοκινητάκια προκειμένου να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της οδικής ασφάλειας από τους ανθρώπους της Τροχαίας.
Η Ε. Βασιλείου
«Το Πάρκο έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση κυρίως παιδιών και νέων ανθρώπων σε θέματα οδικής ασφάλειας και προστασίας της ζωής, πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και έχει την έγκριση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Τα παιδιά που αποτελούν ένα αρκετά δύσκολο κοινό αλλά ταυτόχρονα και τόσο σημαντικό, είναι τα ίδια χρήστες του δρόμου, σαν πεζοί, σα δικυκλιστές ή σα συνοδηγοί και συνεπιβάτες μέσα στο αυτοκίνητο. Επιβάλλεται λοιπόν η σωστή αντιμετώπιση αυτού του τόσο λεπτού θέματος από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς», τόνισε με δηλώσεις της η αντιδήμαρχος αρμόδια για κυκλοφοριακά θέματα, Ελένη Βασιλείου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ