264 πρόσφυγες φιλοξενεί σήμερα η Δομή Στέγασης «Αγία Ελένη»!

on .

AGIA ELENH PROSFYGES

• Όσο ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν στον Νομό Ιωαννίνων διατηρείται σε σταθερά επίπεδα, δεν πρόκειται να προκύψουν προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετώπιζε η περιοχή την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ο επερχόμενος χειμώνας θα κυλήσει μάλλον ήρεμα για όλους.
Ειδικά στη Δομή Στέγασης Προσφύγων στην παλιά Παιδόπολη «Αγία Ελένη» όπου υπήρξαν κάποια προβλήματα το προηγούμενο διάστημα, η κατάσταση μοιάζει να έχει ομαλοποιηθεί όπως διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο βουλευτής Γιάννης Στέφος.
Φυσικά, μία μικρή ανησυχία υπάρχει εξαιτίας της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα, η οποία έχει δημιουργήσει αντίστοιχη αύξηση της μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών και προς τη γειτονική Αλβανία.
264 φιλοξενούμενοι
Συνολικά 264 άτομα, εκ των οποίων τα 80 είναι παιδιά ηλικίας 6 έως 15 ετών, φιλοξενούνται σήμερα στη Δομή Στέγασης Προσφύγων Παιδόπολη «Αγία Ελένη». Εκεί παρέχεται στους πρόσφυγες ψυχολογική και ιατρική υποστήριξη σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της πόλης και ειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, ενώ υπάρχει συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ιωαννίνων και την ΕΠΡΟΨΥΗ.
Το γεγονός αυτό έκανε γνωστό ο κ. Γιώργος Γιοβανούδης, υπεύθυνος της ΜΚΟ «Intersos», που έχει αναλάβει την «Αγία Ελένη» κατά την επίσκεψη στη Δομή του βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου. Η Δομή συμπληρώνει τους πέντε περίπου μήνες λειτουργίας και κατά την επίσκεψή του ο κ. Στέφος ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και τα τωρινά δεδομένα της.
Η εκπαίδευση παιδιών
Όπως έγινε γνωστό στον βουλευτή, έχει ξεκινήσει η διαδικασία από το Υπουργείο Παιδείας για την τοποθέτηση Συντονιστών Εκπαίδευσης στις δομές προσφύγων. Τα παιδιά που διαμένουν με τις οικογένειές τους σε διαμερίσματα  και φοίτησαν και πέρυσι στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΕΥΠ), οι οποίες λειτούργησαν πανελλαδικά, θα ενταχθούν σε τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν στην πρωινή βάρδια σχολικών μονάδων. Επίσης, τα παιδιά που φιλοξενούνται στην «Αγία Ελένη» πρόκειται να παρακολουθήσουν μαθήματα σε απογευματινές τάξεις υποδοχής, για τις οποίες θα γίνουν οι αντίστοιχες προσλήψεις αναπληρωτών μέσα στον Οκτώβριο. Όσο για τα νηπιαγωγεία των ΔΥΕΠ, αυτά θα λειτουργούν εντός των κέντρων φιλοξενίας.
Ροή προς Αλβανία
Αυξημένη το τελευταίο διάστημα είναι η ροή προσφύγων προς την Αλβανία, κυρίως από τη Συρία και Αφρικανικές χώρες, η οποία προφανώς συνδέεται και με την αύξηση του αριθμού τους στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι οι ταξιδιώτες στην παραμεθόριο που συναντούν τελευταία σε περιοχές όπως το Χάνι Δελβινάκι, ομάδες προσφύγων να κατευθύνονται πεζή προς τα σύνορα κι αυτό είναι ενδεικτικό της τάσης για πέρασμα αρκετών προσφύγων στη γειτονική χώρα, ώστε να φύγουν στη συνέχεια προς το Μαυροβούνιο και τη Δυτική Ευρώπη.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το «Epiruspost», οι αλβανικές αρχές έχουν συλλάβει από τις αρχές του έτους τριακόσιους πρόσφυγες κοντά στα ελληνικά σύνορα. Οι περισσότεροι είναι Αλγερινοί (περίπου 110 άτομα), ακολουθούν οι Σύριοι (100 άτομα), ενώ άλλοι πρόσφυγες ανήκουν σε χώρες όπως Αφγανιστάν, Λιβύη, Μαρόκο κ.α.. Την περίοδο αυτή εντοπίστηκαν και αρκετές ομάδες ή άτομα που εμπλέκονται στη διακίνηση προσφύγων και συνελήφθησαν επτά άτομα. Η εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης Αργυροκάστρου δήλωσε ότι οι πρόσφυγες εντοπίζονται κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές γύρω από την Κακαβιά.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ