Δελεαστικές οι επιχορηγήσεις για τους νέους αγρότες

on .

HMERIDA AGROTES FILIATES

• Ιδιαίτερα  χρήσιμη αποδείχτηκε η  ημερίδα για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και την αξιοποίηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στους Φιλιάτες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κτηνοτρόφων και γεωργών της περιοχής.
Η ημερίδα εντασσόταν στο πρόγραμμα που υλοποιεί η Περιφέρεια στους Δήμους της Ηπείρου για ενημέρωση των νέων, προκειμένου να βρουν επαγγελματική διέξοδο στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία.  
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «σε ό,τι αφορά τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν τους κτηνοτρόφους ιδιαίτερα, ο νέος αγρότης επιδοτείται με 70% της επένδυσης, ενώ στη μεταποίηση εντάσσονται επενδύσεις μέχρι 600.000 ευρώ μέσω της περιφέρειας, με την επιδότηση να φτάνει και στο 80%, αν πρόκειται για ομάδα παραγωγών». Και πρόσθεσε: «Στόχος μας  είναι να καλύψουμε και τις 500 θέσεις που δικαιούμαστε από το Πρόγραμμα και να έχουμε και επιλαχόντες. Γι' αυτό παροτρύνω ακόμη και πτυχιούχους άνεργους νέους να καταθέσουν προτάσεις για να μπουν στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα».
Πολιτική εξωστρέφειας
Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για την επίλυσή τους με  παρεμβάσεις, αλλά και δράσεις που συμβάλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων.
Σχέδια βόσκησης και νομιμοποιήσεις
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε επίσης και το ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο  για τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, τα σχέδια βελτίωσης και τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καχριμάνης μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου μπορεί να γίνει νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν το 2012 εντός ή κοντά σε οικισμούς, ενώ μέχρι 7 Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους (Δήμους και ιδιώτες) για τα διαχειριστικά σχέδια που αφορούν τα βοσκοτόπια.
Τα κριτήρια ένταξης
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Θωμάς Αλεξίου παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια ένταξης, το ύψος επιδότησης και τις προϋποθέσεις της  Δεύτερης πρόσκλησης-εγκατάστασης νέων γεωργών και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.
Η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων
Εξάλλου η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε Χαριτίνη Παπαθανασίου, ανέπτυξε τις λεπτομέρειες για τα  Βοσκοτόπια και την επιλεξιμότητα που συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις. Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, υπογράμμισε τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτοκτηνοτρόφων.
Στην Αγία Κυριακή τη Δευτέρα
Η επόμενη ενημερωτική ημερίδα της Περιφέρειας προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 11.30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, στην Αγία Κυριακή.
Ομιλητές θα είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με θέμα «Προτάσεις για την ορεινή κτηνοτροφία», ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Θωμάς Αλεξίου με θέμα «Δεύτερη πρόσκληση- εγκατάσταση νέων γεωργών και πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020» και η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ  Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Χαριτίνη Παπαθανασίου με θέμα «Βοσκοτόπια και επιλεξιμότητα».
Η. Μ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ