Η ιλαρά… σαρώνει, ενώ τα εμβόλια γι’ αυτήν είναι ήδη σε έλλειψη!

on .

ILARA

• Μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα ξεκίνησε και πάλι η… επέλαση ιών και ασθενειών ανά τη χώρα με την ιλαρά να σαρώνει παντού, τη στιγμή μάλιστα που παρατηρείται έλλειψη σε εμβόλια για τη νόσο και έλλειψη αντιδραστηρίων για έλεγχο αντισωμάτων στα δημόσια νοσοκομεία.
Μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούσματα είναι 166 (στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά και 43 θάνατοι), ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλους δύο επαγγελματίες υγείας, μια γιατρό του «Σισμανογλείου» και μια νοσηλεύτρια του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», που έρχονται να προστεθούν στους έξι υγειονομικούς οι οποίοι νόσησαν από ιλαρά.
Καμία ενημέρωση
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση προς όσους εργάζονται στα νοσοκομεία για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν από την ασθένεια. «Δεν βλέπεις καμία ανακοίνωση στα νοσοκομεία, ώστε να φοράμε μια μάσκα όσοι εργαζόμαστε, το πιο απλό δηλαδή. Όλα στην τύχη», ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως τόνισε, είναι ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μεγάλη έλλειψη αντιδραστηρίων, επομένως δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι αντισωμάτων ιλαράς στους επαγγελματίες υγείας, καθώς και στους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν κάποιος πολίτης απευθυνθεί ιδιωτικά για τον έλεγχο αντισωμάτων θα επιβαρυνθεί με περίπου 50 ευρώ!
Ελλείψεις στα φαρμακεία
Όσοι είναι γεννημένοι πριν από το 1970, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, θεωρείται ότι έχουν νοσήσει. Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς - παρωτίτιδας (MMR).
Ωστόσο, το τριπλό αυτό εμβόλιο είναι εξαφανισμένο από τα ράφια των φαρμακείων. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως το εμβόλιο έχει ήδη έλλειψη όπως και πολλά άλλα παιδικά εμβόλια που λείπουν από τα ράφια εδώ και καιρό, ωστόσο, το φαινόμενο επιδεινώθηκε μετά την έξαρση της ιλαράς. Για έλλειψη εμβολίων έκανε λόγο και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ