Κυβερνητική αδράνεια και για τα περιβαλλοντικά θέματα της Ηπείρου

on .

ETHNIKOS DRYMOS PINDOY

• «Απαιτείται θράσος, από κυβερνητικής πλευράς, να επικαλείται ενδιαφέρον για το περιβάλλον», τονίζει ο Γιαννιώτης πρ. Υφυπ. Περιβάλλοντος και πρ. αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης, με αφορμή – όπως αναφέρει - το «μεγάλο ενδιαφέρον» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τα Χανιά.
Σ’ ένα στοχευμένο άρθρο του με τίτλο «προκλητική αδράνεια της Κυβέρνησης σε θέματα περιβάλλοντος», ο Στ. Καλογιάννης αναφέρεται σε συγκεκριμένα ζητήματα, για τα οποία η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να τα επιλύσει.
Εκτός από την αναφορά του στο πρόσφατο περιστατικό ρύπανσης του Σαρωνικού ο κ. Καλογιάννης, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται και σε όσα περιβαλλοντικά ζητήματα αφορούν την Ήπειρο και τα οποία παραμένουν στον… πάγο!
Σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Ήπειρο, τονίζει ο Γιαννιώτης, πρ. Υπουργός εκκρεμούν, οι θεσμοθετήσεις:
- του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Ηπείρου
- του Ρυθμιστικού (Τοπικού Χωρικού) Σχεδίου Ιωαννίνων,
- του Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας. Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις και συσκέψεις, δόθηκαν βεβαιώσεις από πολλούς «αρμόδιους» Υπουργούς (που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν ιδέα επί του θέματος) για την άμεση έκδοσή του, ακόμα και από τον αυτοαποκαλούμενο οικολόγο Υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά ουδείς αξιώθηκε να βάλει την υπογραφή του, δίνοντας λύση σ’ αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική εκκρεμότητα.
- εκκρεμεί επίσης, από το 2009,  η θεσμοθέτηση του Γράμμου ως Εθνικού Πάρκου, ώστε να αναδειχθεί αυτή η ιστορική περιοχή, να συνδεθεί με τις αντίστοιχες βαλκανικές του δικτύου “Natura 2000” και να προστατευθεί αποτελεσματικά η μοναδική βιοποικιλότητά της και ιδίως το αγριόγιδο, το οποίο εξολοθρεύεται ανηλεώς χωρίς κάποιος αρμόδιος Φορέας να συγκινείται.
Για τους Φορείς Διαχείρισης
Αναφερόμενος στους Φορείς Διαχείρισης ο κ. Καλογιάννης, αναφέρει ότι «το Υπ. Περιβάλλοντος έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους και τις προστατευόμενες περιοχές και τους εργαζόμενους σε αυτές. Επί δύο συνεχόμενες χρονιές, τα Χριστούγεννα του 2015 και του 2016, έδωσε προσωρινές λύσεις (διάρκειας ενός, μόλις, έτους κάθε φορά!). Η τελευταία παράταση λήγει εντός τριμήνου και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, διότι λόγω αδράνειας ή ανικανότητας των κυβερνώντων, τον Δεκέμβριο 2017 θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρεθεί νέα προσωρινή λύση γι’ αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Παράλληλα με την εγκατάλειψη των περιοχών:
- οι 400 εργαζόμενοι σε αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο,
- δεν χρηματοδοτείται κανένα νέο έργο διαχείρισης και προστασίας στις περιοχές αυτές, καθώς το Πράσινο Ταμείο (απ’ όπου χρηματοδοτούνται) καλύπτει αυστηρά και μόνο λειτουργικές δαπάνες,
- δεν έχει προχωρήσει καμία ρύθμιση για την προστασία και ανάδειξη των υπόλοιπων περιοχών του δικτύου «Natura 2000» της χώρας».
Χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός
Ακόμη αναφέρεται και στο ρόλο του χωρικού σχεδιασμού, ο οποίος όμως συνεχίζει να  παρουσιάζει μεγάλες εκκρεμότητες. Ειδικότερα:
• Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τo 2015, για τυπικούς λόγους, το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Έκτοτε το Υπ. Περιβάλλοντος δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία εκπόνησης νέου Πλαισίου κι έτσι ο Τουρισμός, η ναυαρχίδα της εθνικής οικονομίας, μένει χωρίς κατευθύνσεις, δυσκολεύοντας εξαιρετικά όσους επιχειρούν να υλοποιήσουν νέες επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες.
• Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια: Τα Περιφερειακά Πλαίσια είχαν εγκριθεί προ δεκαπενταετίας και έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, ενώ δεν έχουν συμβατότητα με το Γενικό Χωροταξικό Πλαίσιο και τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια που εγκρίθηκαν μεταγενέστερα, τη διετία 2008 - 2009. Η διαδικασία αναθεώρησής τους ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015. Έκτοτε βρίσκονται στο Υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο επί 2 ολόκληρα χρόνια αδυνατεί να προχωρήσει στη θεσμοθέτησή τους!
• Ρυθμιστικά Σχέδια ή Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), όπως ονομάζονται πλέον βάσει του Ν. 4447/2016 περί «Χωρικού σχεδιασμού-Βιώσιμης ανάπτυξης». Τις μελέτες των Ρυθμιστικών για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Ιωάννινα, τις παραδώσαμε, ως ΥΠΕΧΩΔΕ, ολοκληρωμένες το 2009. Έκτοτε, ουδείς Υπουργός Περιβάλλοντος τόλμησε να τα θεσμοθετήσει, βάζοντας τάξη στον αστικό και περιαστικό χώρο. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει καν ασχοληθεί με το θέμα!
• Χρήσεις γης: Η σημερινή Κυβέρνηση κατήργησε το 2016 την ταξινόμηση και το περιεχόμενο των χρήσεων γης που είχαν θεσμοθετηθεί με τον Ν.4269/2014 και επανέφερε σε ισχύ, για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις χρήσεις που ίσχυαν το 1987, δηλαδή πριν από τριάντα ολόκληρα χρόνια!

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ