Ένα δεύτερο… σπίτι στα Γιάννενα για παιδιά φτωχών οικογενειών!

on .

EGKAINIA KDAP

• Ένα δεύτερο σπίτι για παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα ή με άνεργους γονείς απέκτησαν τα Γιάννενα σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας της  οικονομικής κρίσης που έχει πια εξουθενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Ηπείρου.
Πρόκειται για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών της Μητρόπολης Ιωαννίνων, το οποίο ίδρυσε η «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την οικονομική υποστήριξη της εταιρίας «Chipita» και θα λειτουργεί στο κτίριο του Πνευματικού Φάρου Ιωαννίνων στην οδό Καβάσιλα 6, κοντά στο ΙΚΑ. Το ΚΔΑΠ, το οποίο εγκαινιάστηκε προχθές το απόγευμα χωρίς τελικά την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα σε 80 Γιαννιωτόπουλα.
Επίσημα εγκαίνια
Mε συμμετοχή πλήθος κόσμου, κυρίως παιδιών, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Chipita» κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας εγκαινίασαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στα Γιάννενα.
Σε  γραπτό του μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τις ευχαριστίες του και το δημόσιο έπαινο στον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο, για την πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία του να αναλάβει την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του  Κέντρου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πράξη του αυτή αποτελεί αξιέπαινο και αξιομίμητο παράδειγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, αλλά και σε μια ευαίσθητη και ακριτική περιοχή. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας θα αντιμετώπιζε δυσχέρειες και θα ήταν εν πολλοίς αδύνατο χωρίς την ενεργή στήριξη ανθρώπων καλής θελήσεως και ανυποκρίτου αγάπης, όπως ο κ. Θεοδωρόπουλος,  οι οποίοι, με αίσθηση συνευθύνης και προσφοράς, ενισχύουν το έργο της Εκκλησίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη επίσης τον Μητροπολίτη Μάξιμο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί στη Μητρόπολη του, ενώ αναφερόμενος στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών στα Γιάννενα υπογράμμισε ότι «η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με πρωτοστάτη την «Αποστολή» φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο Κέντρων, όπως αυτό που εγκαινιάζεται σήμερα (σ.σ. προχθές), ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια, την παιδεία και την αγωγή των παιδιών μας χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και προκαταλήψεις, με πνεύμα ανοικτό και πανανθρώπινο».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Chipita» από την πλευρά του αναφέρθηκε στο  σημαντικό έργο της «Αποστολής» αλλά και της προσωπικής συνεισφοράς του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και δήλωσε πως «η λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού, σηματοδοτεί μια προοπτική ελπίδας για παιδιά που βιώνουν δυσκολίες στη σκληρά μαστιζόμενη από την παρατεταμένη κρίση περιοχή των Ιωαννίνων. Είναι καθήκον μας να είμαστε παρόντες στις ανάγκες της κοινωνίας, πόσο μάλλον στις ανάγκες των παιδιών, δίνοντας τους ευκαιρίες να μάθουν, να εμπνευστούν, να δημιουργήσουν, να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον».
Ένδειξη ευγνωμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Θεοδωρόπουλο για την συμβολή και την στήριξη που προσφέρει στα Γιαννιωτόπουλα και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πατρική του αγάπη. Όπως ανέφερε, η απόφασή του να φέρει το Κέντρο το όνομα «Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’» είναι ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Πατέρα που τον γαλούχησε πνευματικά με την φλόγα της μέριμνας στα νιάτα του τόπου μας. «Θα θυμάμαι πάντα την προτροπή του να μην ξεχνάμε τα παιδιά μας, που αισθάνονται συνεχώς προδομένα από την ασυνέπεια έργων και λόγων», είπε ο κ. Μάξιμος.
Ο Δ/ντής «Αποστολής»
Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στη συμμαχία με την «Chipita» υπογραμμίζοντας την ανιδιοτέλεια, τον σεβασμό στο συνάνθρωπο, την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης που επιδεικνύουν στελέχη και εργαζόμενοι στην εταιρία και τόνισε την ανάγκη προστασίας των παιδιών και των νέων που αποτελούν τα μεγάλα θύματα της κρίσης που σοβεί στη χώρα μας. Ο κ. Δήμτσας δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στις καθημερινές παροτρύνσεις και συμβουλές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών σε όλους τους συνεργάτες του να μην μένουν αδιάφοροι σε κάθε πτυχή του ανθρώπινου πόνου.
Τέλος η υπεύθυνη της «Αποστολής» για την Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο κ. Όλγα Παπαχαρίτου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ λέγοντας ότι στόχος είναι αφενός η παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μέσα στο οποία τα παιδιά θα μπορούν να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους και αφετέρου η δυνατότητα στις οικογένειές τους για χρόνο προς εργασία άρα και βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.
Η προσφορά της «Chipita»
Η «Chipita» αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμβολής του ΚΔΑΠ στην ανακούφιση του κοινωνικού ιστού της περιοχής, ανέλαβε την παροχή πόρων ύψους 150.000 ευρώ για τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ώστε να παρέχει μετά το σχολείο προγράμματα σε 80 παιδιά, δημοτικού ηλικιών 6 - 12 ετών καθημερινά από τις 13:00 έως τις 21:00. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν εκπαιδευτική υποστήριξη, δραστηριότητες εμπλουτισμού των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων των παιδιών, ψυχαγωγία και φροντίδα.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ