Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

on .

PROBATA KOPADI BOSKOYN

• Με αφορμή τις αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων που πλήττουν την ελληνική παραγωγή και τους Έλληνες κτηνοτρόφους και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων των εισαγωγών με την ενεργοποίηση του Συστήματος Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης στις Συναλλαγές «TRACES».
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Το Σύστημα Ελέγχου και Πραγματογνωμοσύνης στις Συναλλαγές – “TRACES”, βελτιώνει τον έλεγχο και δίνει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις εισαγωγές και την κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και προϊόντων μη ζωικής προέλευσης που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή για τη διατροφή ζώων. Παράλληλα, δίνει επαρκείς πληροφορίες για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων αυτών σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονται προβλήματα σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών.
»Οι κτηνοτρόφοι στη χώρα μου εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα αριθμητικά στοιχεία σχετικά με τις ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και κρέατος που εισάγονται στην Ελλάδα. Γίνεται λόγος για αθρόες εισαγωγές από το εξωτερικό και για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αφού τα προϊόντα αυτά πωλούνται στην εγχώρια αγορά σαν ελληνικά.
1. Θεωρεί η Επιτροπή ότι το σύστημα “TRACES” είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την αύξηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων στη χώρα μου;
2. Θεωρεί ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών στην Ε.Ε.;».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ