Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επαναφέρει στην «τάξη» ο Μητροπολίτης Κόνιτσας Ανδρέας

on .

SYNODOS IERARXIAS

• Λίγα 24ωρα πριν την εναρκτήρια συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (την Τρίτη), κορυφώνονται οι διεργασίες για την εκλογή των μητροπολιτών στις δύο κενωθείσες θέσεις Σταγών & Μετεώρων και Φιλίππων, χωρίς να αποκλείεται σε αυτές να προστεθεί και κάποια άλλη, αν αποδώσουν οι πιέσεις – υποδείξεις που έγιναν για παραιτήσεις ορισμένων άλλων μητροπολιτών που θεωρούνται αδύναμοι να ανταπεξέλθουν με επάρκεια στα καθήκοντά τους.
Προς το παρόν το ενδιαφέρον μονοπωλούν οι δύο μητροπόλεις, για τις οποίες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για πρώτη φορά στα χρονικά της Εκκλησίας -τουλάχιστον μεταδικτατορικά- πήρε δημόσια θέση υπέρ δύο αρχιμανδριτών.
Η κίνηση αυτή του κ Ιερώνυμου προκάλεσε χθες την «έκρηξη» του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, ο οποίος με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο χαρακτηρίζει πρωτάκουστη τη δημόσια δήλωση του κ. Ιερώνυμου, με την οποία προδίκασε το αποτέλεσμα των εκλογών.  Όπως σημειώνει μάλιστα και σε άλλες εκλογές ο Αρχιεπίσκοπος έδινε «γραμμή» για τους υποψήφιους της αρεσκείας του, αλλά αυτό γινόταν  εντός του γραφείου του ή τηλεφωνικώς.
Ο κ. Ανδρέας κάνει αναφορά  στις «Πράξεις των Αποστόλων» και κάνει παραλληλισμό με την εκλογή του Ματθία και το πως πληρώθηκε η θέση (με κλήρωση μετά από προσευχή) του εκπεσόντος Ιούδα. Και ο μητροπολίτης  συνεχίζει:
«Διερωτώμαι: Αι τωριναί μέθοδοι δεν συνιστούν αυτόχρημα βλασφημίαν κατά του Αγίου Πνεύματος, εν ταύτω δε και εμπαιγμόν του θρησκεύοντος ορθοδόξου Λαού μας;» Καταλήγοντας απευθυνόμενος στους Συνοδικούς Μητροπολίτης τονίζει: «οι καιροί είναι δύσκολοι και πονηροί και δεν επιτρέπουν τέτοιες σκανδαλώδες εκτροπές. Πρόσχωμεν, ώστε να μην διαμαρτυρώμεθα εκ των υστέρων όταν θα γίνουμε η χλεύη των πολεμούντων την Αγία μας Εκκλησία».
Διαφοροποίηση Μάξιμου για τα Μετέωρα;
Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Ιερώνυμου,  σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους  προκλήθηκε εξαιτίας της ύπαρξης και άλλων υποψηφίων αρχιμανδριτών για τις δύο μητροπόλεις  που έχουν την εκτίμηση πολλών μητροπολιτών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την επικράτηση των δύο «εκλεκτών» του. Ειδικά μάλιστα για τη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, στην οποία τοποτηρητής είναι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος και άριστος γνώστης τα του Εκκλησιαστικού χώρου Σωτήρης Τζούμας, συγκεντρώνει πολλές συμπάθειες ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Νήφων. 
Υπέρ του συγκεκριμένου Αρχιμανδρίτη – κατά τον ίδιο- έχει ταχθεί και ο κ. Μάξιμος,  μιλώντας κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πολιούχου των Μετεώρων αγίου Βησσαρίωνα, όταν  και έψεξε με έμμεσο  τρόπο  το πώς δίνονται τα χρίσματα και βγαίνουν οι υποψηφιότητες.
 Μάλιστα κατά μία εκδοχή η δικαιολογία για ανειλημμένες υποχρεώσεις, που «εμπόδισαν» τον κ. Ιερώνυμο να παραστεί στα προγραμματισμένα από καιρό εγκαίνια του ΚΔΑΠ της «Αποστολής» την περασμένη Τρίτη στα Γιάννενα ήταν «διπλωματική» και είχε σχέση με τις επικείμενες εκλογές των νέων μητροπολιτών.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ