Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Δονάτο

on .

AGIOS DONATOS PARAMYTHIA 29 9 17

• Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Παραμυθιά η ανακομιδή λειψάνων του αγίου Δονάτου με αρχιερατικό εσπερινό μετά αρτοκλασίας την παραμονή (Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου) και πανηγυρική αρχιερατική πανηγυρική θεία λειτουργία ανήμερα (χθες 29 Σεπτεμβρίου 2017), στις οποίες ιερούργησε ο Μητροπολίτης Τίτος, συμπαραστατούμενος από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Βελισσάριο Σάντα και πλειάδα ιερέων.
Μετά τον εσπερινό με αρτοκλασία χοροστατούντος του κ. Τίτου, έγινε περιφορά της εικόνας και λειψάνων του αγίου Δονάτου, που μεταφέρθηκαν στην Παραμυθιά στις 29 Σεπτεμβρίου 2000 από την Εκκλησία της Παναγίας του Murano της Βενετίας, όπου φυλάσσεται η κάρα του και μέρος του λειψάνου.
Οι Θεσπρωτοί αποδίδουν ιδιαίτερη τιμή στα θαυματουργά λείψανα του αγίου Δονάτου, που με τη ζωή του έδειξε και δείχνει ότι ο άνθρωπος, ο οποίος ζει με τον Χριστό, πάνω απ' όλα είναι ελεύθερος για να επιλέγει συνειδητά τη ζωή και όχι το θάνατο, την αθανασία και όχι τη φθορά, τη χάρη και όχι την αμαρτία. Η πομπή που σχηματίστηκε, στους δρόμους της Παραμυθιάς με τα λείψανα, με την εικόνα, με το Μητροπολίτη, με τους ιερείς, με το λαό, με τους επίσημους, έδειξε  ότι με την πίστη μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας και να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε. Με αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να ενωθούμε και πάλι με το Θεό, τον οποίο ξεχάσαμε και αρνηθήκαμε.
***
Μεταξύ των συμμετασχόντων στη λιτανεία ήταν οι βουλευτές Μάριος Κάτσης και Βασίλης Γιόγιακας, η δήμαρχος Παραμυθιάς Σταυρούλα Μπραΐμη, o δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Δονάτος Μαρτίνης και Χρήστος Γκίζας, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρος Πάσχος, οι τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές κ.ά.
H.M.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ