Με σχέδιο και συντονισμό θα δοθεί ώθηση στον πρωτογενή τομέα!

on .

HMERIDA AGROTIKH ANAPTYKSH

• Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων που παράγει η Ήπειρος αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα, χρειάζεται όμως αφενός κινητοποίηση ώστε να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι ευκαιρίες που δίνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 20 και αφετέρου ένας κοινός για όλη την περιοχή στρατηγικός σχεδιασμός προώθησης των προϊόντων υπό τον συντονισμό της Περιφέρειας.
Αυτά τονίστηκαν χθες, κατά την έναρξη της ημερίδας για το Πρόγραμμα Αγροτ. Ανάπτυξης που συνδιοργανώθηκε στα Γιάννενα από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγροτών». Η εκδήλωση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από πλευράς φορέων όσο και από αγρότες της περιοχής μας που κατέκλυσαν την αίθουσα του «Du Lac» στην οποία φιλοξενήθηκε.
Μετράει η ποιότητα
«Τα ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν την ταυτότητα της ποιότητας, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην χθεσινή ημερίδα. «Το παρήγορο, είναι ότι είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε, ζητώντας να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο απόλυτο το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» για το οποίο στην Ήπειρο υπάρχει δυνατότητα για ακόμη 500 περίπου εντάξεις.
Η προστασία της φέτας
Ο Αλ. Καχριμάνης, αφιέρωσε αρκετό χρόνο της τοποθέτησής του στο επίμαχο θέμα προστασίας της φέτας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τελικά η Ελληνική Βουλή δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία CETA. Αναφέρθηκε δε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας η οποία συγκροτήθηκε πρόσφατα. Όπως είπε, δεν πρέπει να συμμετέχουν στην παραγωγή ΠΟΠ όσοι εισάγουν πρόβειο γάλα από το εξωτερικό, να μη συμμετέχουν στη Διοίκηση της Διεπαγγελματικής όσοι έχουν εργοστάσια γάλακτος στο εξωτερικό και να ελέγχεται ο τρόπος παραγωγής της φέτας με την ισχύουσα αναλογία 5 προς 1  γάλα.
Διέξοδος για πολλούς
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως η Δημοτική Αρχή αφουγκραζόμενη τις ανάγκες που δημιουργούνται, δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα καθώς πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για πολλούς καθώς και να προσφέρει πολλά στην οικονομία της περιοχής.
«Στόχος μας, μεταξύ άλλων, είναι να ενημερώσουμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά και όσους θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή. Να τους ενημερώσουμε για νέες μεθόδους, για καινοτόμες εφαρμογές και καλλιέργειες δίνοντάς τους τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβιώσουν σε εποχές δύσκολες αλλά και να αναπτυχθούν. Παράλληλα, με ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε αγροτικούς δρόμους, όπως οι ασφαλτοστρώσεις ή η διάνοιξη νέων κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για βιολογικά προϊόντα…
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της «Ένωσης αγροτών» Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αγροτικός τομέας παραμένει σημαντικός για την εθνική οικονομία και μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να μετασχηματιστεί σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, να αναπτύξει νέο μοντέλο λειτουργίας και να υιοθετήσει σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης όπως οι ομάδες παραγωγών».
Ο κ. Μπαλτογιάννης έκανε επίσης γνωστό ότι η «Ένωση» πρόκειται να δημιουργήσει μονάδα βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων μέσω της ομάδας των παραγωγών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, καθώς επίσης και μονάδα παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί ξεχωριστή εταιρία που έχει καταθέσει επενδυτικό σχέδιο στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 20 και αναμένεται η έγκρισή του.
Στρατηγικό σχέδιο
Τέλος, ο Πρόεδρος Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου Βαγγέλης Αργύρης επισήμανε ότι τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, ενώ αναφέρθηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου που πρωτοπορούν Πανελλαδικά, όπως ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Πίνδος», τα κοτόπουλα «Νιτσιάκος», η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», ο Συνεταιρισμός ΖΟΙΝΟΣ. «Με συντονιστή την Περιφέρεια πρέπει όλοι να προχωρήσουμε σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων. Έτσι θα πάρουμε πολύ περισσότερα απ’ αυτό που μπορεί καθένας χωριστά να πετύχει», κατέληξε.
***
Το «παρών» στη χθεσινή ημερίδα έδωσαν επίσης οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη, οι οποίοι στους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στις θετικές προοπτικές που έχει ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην περιοχή μας.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ