Δημιουργία αναπτυξιακού προγράμματος για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου

on .

AMBRAKIKOS PELEKANOI

• Ευρεία σύσκεψη φορέων από Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία, με θέμα την δημιουργία ενός προγράμματος ανάπτυξης για τον Αμβρακικό Κόλπο πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Άρτας, με πρωτοβουλία του Δήμου Αρταίων. Στόχος της συνάντησης ήταν η κατάθεση προτάσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Αμβρακικό, μέσω του οποίου θα αναδειχθεί και θα προστατευθεί ο Κόλπος, ενώ θα προωθηθούν και τα αλιεύματά του.
«Βλέπουμε τον Αμβρακικό ενιαίο και πάνω σε αυτή τη βάση θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να βγει πρώτα και κύρια ωφελημένος ο ίδιος ο Κόλπος, αλλά και οι περιοχές πέριξ αυτού. Θεωρούμε πως όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε πολλά για τον Αμβρακικό, που αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για πέντε Δήμους και δύο Περιφέρειες, καθώς και για μια σειρά σημαντικών φορέων, συλλόγων και βέβαια για πάρα πολλούς επαγγελματίες που ζουν μέσα από τον αυτόν. Ο Αμβρακικός μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες των περιοχών που «βρέχει» και να προσφέρει θέσεις εργασίας» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.
Ο Δήμαρχος πρότεινε είτε την δημιουργία ενός σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ, από πόρους του ΕΣΠΑ) ή ενός αναπτυξιακού προγράμματος με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ, αντίστοιχο του παλιότερου προγράμματος ΑΝΑΣΑ), με στόχους:
- Την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού θαλάσσιου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου,
- Την τουριστική προβολή του Κόλπου και την αξιοποίηση των περιοχών πέριξ αυτού, καθώς και
- Την προώθηση και την τυποποίηση των αλιευμάτων του Αμβρακικού Κόλπου.
- Την δημιουργία υποδομών (δημόσιων και ιδιωτικών).
Το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, όλοι οι φορείς που συμμετείχαν θα καταθέσουν γραπτώς το ενδιαφέρον τους, το οποίο θα ψηφιστεί από Δημοτικά και Διοικητικά Συμβούλια, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει μια τελική πρόταση προς την Κυβέρνηση για χρηματοδότηση, μέσω ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ