Κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

on .

LIGKIADES MNHMEIO 2016

• Σε κλίμα συγκίνησης κορυφώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων. Οι τοπικές αρχές απέτισαν φόρο τιμής στους 82 νεκρούς που σφαγιάστηκαν με πρωτοφανή αγριότητα από τα ναζιστικά στρατεύματα, τα οποία στις 3 Οκτωβρίου 1943 εισέβαλαν στο χωριό, μετατρέποντάς το σε πύρινη κόλαση!
Το «παρών» για ακόμη μια χρονιά έδωσε στις εκδηλώσεις ο μοναδικός επιζών ο κ. Παναγιώτης Μπαμπούσκας, που βρέφος τότε κατάφερε να επιβιώσει, θηλάζοντας τη νεκρή μητέρα του!
Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου, ενώ στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ, η βουλευτής Μ. Τζούφη, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Π. Κολόκας, ο Δ/της της 8ης Ταξιαρχίας, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, φορείς και απλοί πολίτες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της Τ.Κ. Λιγκιάδων Γιάννη Αυγέρη, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Αντιδήμαρχος Π. Κολόκας, ο οποίος έστειλε μήνυμα κατά του φασισμού, κάνοντας όμως λόγο και για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Στη βία και στο φόβο επενδύει διαχρονικά ο φασισμός, είναι μέθοδοι που χρησιμοποιεί και σήμερα, με όποιο προσωπείο και αν εμφανίζεται. Βρίσκει, δυστυχώς, γόνιμο έδαφος στην απελπισία των ανθρώπων, στην ανοχή μας, στη χαλαρή μας αντίσταση και προσπαθεί να αναγεννηθεί με άλλο πρόσωπο στην σημερινή Ευρώπη και στην Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο νεκρών, στο οποίο ακούστηκαν τα ονόματα 34 παιδιών και βρεφών, 37 γυναικών ηλικίας από 30 έως 64 και 11 ηλικιωμένων, και κατάθεση στεφάνων.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ