Τα καυτά προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου εξετάσθηκαν σε ημερίδα στη Λάρισα

on .

HMERIDA TYPOS LARISA 2 1 10 17

• Τα καυτά προβλήματα που απειλούν την βιωσιμότητα του περιφερειακού Τύπου, αναγκάζοντας στα χρόνια της κρίσης πολλές επαρχιακές εφημερίδες να βάλουν «λουκέτο», συζητήθηκαν σε ενδιαφέρουσα ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Λάρισα από τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, την Ένωση Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου, την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής και την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου.
Η εκδήλωση - στην οποία συμμετείχε και ο «Π.Λ.» - τελούσε ήταν υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και το «παρών» έδωσαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού χώρου, τρεις ευρωβουλευτές (Γ. Κύρτσος, Κ. Χρυσόγονος και Ν. Μαριάς), ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, Καθηγητές Πανεπιστημίων κ.α., ενώ η Κυβέρνηση ήταν απούσα, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τους συμμετέχοντες, αφού υπήρχε και ειδική ενότητα στη ημερίδα για να τοποθετηθούν στελέχη του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.
Όχι στον κομματικό έλεγχο!
Σε μια επί της ουσίας παρέμβαση προχώρησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, κατηγορώντας μάλιστα την Κυβέρνηση ότι προσεγγίζει τον Τύπο με μια γραφειοκρατική και κομματική λογική!
Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε «προτεραιότητα της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι η ενίσχυση, με διάφορες πρωτοβουλίες,  ενός δοκιμαζόμενου κλάδου, των εργαζόμενων και των εγκλωβισμένων σε αυτόν, αλλά η επιβολή πολιτικού, κομματικού ελέγχου. Η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς διαπλοκής και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία της λεγόμενης νέας διαπλοκής. Οι πρωτοβουλίες που παίρνει  έχουν στόχο τον επηρεασμό ή τον έλεγχο των ΜΜΕ και όχι τη βελτίωση της οικονομικής προοπτικής τους…». 
Βασικές προτεραιότητες 
Βέβαια, στην περίπτωση του περιφερειακού Τύπου το σημαντικό είναι να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις για να μπορέσει ν’ αντέξει και να συνεχίσει να αποτελεί σημαντική και αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τους πολίτες!
Απευθυνόμενος στους ανθρώπους του Τύπου ο Γ. Κύρτσος ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών, η όσο το δυνατόν καλύτερη εμπορική πολιτική, η βελτίωση της ύλης, η αντιμετώπιση προβλημάτων διανομής, η ενίσχυση της παρουσίας στο διαδίκτυο, η καλύτερη σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τις δυναμικές επιχειρήσεις της περιοχής, η βελτίωση της χρηματοδότησης με τις σωστές κινήσεις, κατάλληλες συμμαχίες και συνεννοήσεις με τις τράπεζες, οι συγχωνεύσεις όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες είναι αυτά που είστε υποχρεωμένοι να διαχειριστείτε στη διάρκεια των επόμενων χρόνων μέχρις ότου υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας».
Ο ίδιος, όπως είπε θα είναι δίπλα στον περιφερειακό Τύπο, αναφερόμενος μάλιστα στο γεγονός ότι κάθε εβδομάδα δημοσιεύει άρθρα του σε δώδεκα εφημερίδες της επαρχίας, μεταξύ τους και ο «Π.Λ.».
Κ. Χρυσόγονος – Ν. Μαριάς 
Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος κάλεσε, μεταξύ άλλων, την Κυβέρνηση να τροποποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, ακολουθουμένη μάλιστα ευρωπαϊκές πρακτικές, έτσι ώστε να μπορέσει ο περιφερειακός τύπος να επιβιώσει στις συνθήκες της κρίσης και να ενισχυθεί περισσότερο.
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, μεταξύ άλλων, ζήτησε να δοθεί έμφαση «στην περιφερειακή συγκρότηση όλου του εγχειρήματος, να σταματήσει η κρατικοκεντρική αντίληψη και το πελατειακό και αθηναϊκό κράτος και να δούμε τις παραγωγικές δυνατότητες που διαμορφώνονται στην περιφέρεια».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Στην αναγκαιότητα επιβίωσης και μετεξέλιξης του Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
«Στις ημέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη  να υπερασπιστούμε από τις θέσεις που βρισκόμαστε τη δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στην αντικειμενική και χρήσιμη για την καθημερινότητά του ενημέρωση. Όσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και να ενημερωνόμαστε για το τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του  πλανήτη, άλλο τόσο ουσιαστικό και χρήσιμο είναι να είμαστε ενήμεροι για όλα εκείνα που αφορούν την περιοχή μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
* * *
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. Κώστας Αγοραστός, ενώ παρέμβαση έκανε και η βουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Στην ημερίδα παρέστη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τονίζοντας πως ένα από τα σοβαρά προβλήματα του περιφερειακού Τύπου είναι ότι όλα τα λεφτά των διαφημίσεων τα παίρνουν οι Αθηναίοι και όπως χαρακτηριστικά είπε «ούτε το κόκκαλο δεν περισσεύει για τους επαρχιώτες που τραβάνε κουπί»!

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ