Και ο ΦΟΔΣΑ Θεσπρωτίας λέει ΟΧΙ για τα σκουπίδια της Κέρκυρας!

on .

XYTA KARBOYNARIOY

• O ΧΥΤΑ Καρ­βουναρίου Παραμυθιάς βρίσκεται σε οριακό σημείο με τα απορρίμματα που διαχειρίζεται. Είναι μεγάλος ο όγκος κα­θημερινά, με α­πο­τέλεσμα να υπάρ­χει κορεσμός.
Ως γνωστόν, πέντε Δήμοι δύο νομών, συγκεκριμένα οι Δήμοι Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Πρέβεζας και Πάργας, μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Γι' αυτό η χωρητικότητά του, είναι περιορισμένη. Μιλώντας στο «Corfu Tv» το βράδυ της Κυριακής, στην εκπομπή «ΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ», ο Δήμαρχος Πάργας και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θεσπρωτίας Αντώνης Νάστας ανέφερε ότι «το πρώτο κύτταρο γεμίζει και θα πάμε στο δεύτερο. Καταλαβαίνετε ότι μέχρι να γίνει το εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Ήπειρο θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Κέρκυρα. Υπενθυμίζω ότι το 2016 σε ένα ίδιο αίτημα, που είχαμε δεχτεί για απορρίμματα από Κέρκυρα και Παξούς είχαμε δεχτεί, αλλά δεν είχε προχωρήσει λόγω προβλήματος στην μεταφορά τους. Δυστυχώς πραγματικά δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να δεχτούμε απορρίμματα, γιατί θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο. Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει η Κέρκυρα να λύσει επιτέλους τα προβλήματά της με τα απορρίμματα και η καλύτερη είναι το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης».
Ας σημειωθεί ότι και ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ιωαννίνων απάντησε αρνητικά στο αίτημα να δεχθεί ο ΧΥΤΑ Ελληνικού απορρίμματα από το νησί της Κέρκυρας, (σχετικά έγραψε ο «Π.Λ.» την περασμένη Παρασκευή).
Μετατροπή σε ΧΥΤΥ
Στο μεταξύ, έχει αποφασισθεί ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου να μετατραπεί σύντομα σε ΧΥΤΥ. Η πράξη αφορά την κατασκευή της επέκτασης (β’ φάσης),  καθώς και την κατασκευή αγωγού μεταφοράς στραγγισμάτων. Ειδικότερα στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου θα γίνουν εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ εκτάσεως περίπου 22 στρ. και χωρητικότητας 450.000 m3, αναβάθμισης της ΕΕΛ,  καθώς και λοιπές εργασίες με σκοπό την καλυτέρευσή του. Κατά τη μεταγωγή στην περίοδο της κανονικής λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, απαιτείται η σύμμετρη και αναλογική απορρόφηση των υπολειμμάτων της επεξεργασίας στο ΧΥΤΥ Καρβουναρίου σε κανονική λειτουργία και διαθεσιμότητα.
Η. Μ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ