Η συγχώνευση έρχεται, το Τμήμα Διαπολ. Επικοινωνίας… πάει Βόλο!

on .

TEI HPEIROY KSENON GLOSSON

• Μπορεί ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου να προανήγγειλε χθες την επίσημη ανακοίνωση εντός των επόμενων ημερών, της πρότασης για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, κάνοντας λόγο για «ομόφωνη απόφαση και των δύο μερών στην Επιτροπή» που έχει αναλάβει τη σχετική αρμοδιότητα, όμως τα «αγκάθια» και τα προβλήματα παραμένουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Ενδεικτική είναι η δημοσιοποίηση επίσης χθες ομόφωνου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα, το οποίο αφορά σε πρόταση για ίδρυση Τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στη Θεσπρωτική πρωτεύουσα. Τμήμα που προβλέπεται να ιδρυθεί στο Βόλο, στο πλαίσιο της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το αντίστοιχο τοπικό ΤΕΙ!
Τίποτε για τα «αγκάθια»!
Μετά τη σύσταση ΑΕΙ Δυτικής Αττικής μέσω της συνένωσης δύο ΤΕΙ, η πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του οποίου έγινε χθες παρουσία του Κ. Γαβρόγλου, φαίνεται πως η επίσημη ανακοίνωση της συνένωσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου θα είναι το επόμενο βήμα στο εγχείρημα που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας. «Είμαστε πολύ έτοιμοι να δημοσιοποιήσουμε σε λίγες ημέρες το εγχείρημα στα Ιωάννινα, που είναι αποτέλεσμα μιας ομόφωνης απόφασης και των δύο μερών στην Επιτροπή», δήλωσε χθες ο Υπουργός, όμως θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» πάνω στα οποία σκοντάφτει η διαδικασία.
Ψήφισμα από Ηγουμενίτσα
Για παράδειγμα, θα πρέπει να δοθεί μία απάντηση στο αίτημα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα, να μετεξελιχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας. Αίτημα για το οποίο η Γενική Συνέλευση του Τμήματος εξέδωσε χθες ψήφισμα, βλέποντας τη πρόθεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να δημιουργήσει αντίστοιχη εκπαιδευτική δομή στον Βόλο!
Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται ότι το Διοίκησης Επιχειρήσεων έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση Τμήματος, ανάλογου προσανατολισμού και χαρακτηρίζει ως επίκαιρο το αίτημα, σημειώνοντας πως η «επί δύο σχεδόν δεκαετίες τεχνογνωσία του πρώην Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο και νυν Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου στη Ηγουμενίτσα, παρέχει τα εχέγγυα για τη μετεξέλιξή του σε Τμήμα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, καθότι, παρά τη συγκυριακή μείωση του αριθμού των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, ο βασικός πυρήνας παραμένει σταθερά προσηλωμένος στο όραμα της εθνικής, αλλά και της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου σπουδές και παράγοντας αντίστοιχο ερευνητικό έργο, διεθνώς αναγνωρισμένο».
Όλοι να στηρίξουν…
Γενική Συνέλευση του Διοίκησης Επιχειρήσεων επισημαίνει πως «τα αριθμητικά κριτήρια, δύνανται να καλυφθούν επαρκώς με τις κατάλληλες ενέργειες, καθόσον στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές ή τεχνογνωσία - στελέχωση, σχεδιάζεται η εκ του μηδενός δημιουργία νέου Τμήματος, με αντικείμενο που έχει ήδη προταθεί να δημιουργηθεί στην Ηγουμενίτσα, με βάση την ομόφωνη πρόταση των μελών της κοινής επιτροπής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και τη θετική κρίση από τον Υπουργό Παιδείας».
Αναφορά κάνει επίσης στον εργαστηριακό εξοπλισμό που διαθέτει το Τμήμα για την υποστήριξη του έργου του, όπως το εργαστήριο επικοινωνίας και οργανωσιακής συμπεριφοράς, που είναι εξοπλισμένο με καμπίνες διερμηνείας και καλεί τη Διοίκηση και τα συλλογικά όργανα του ΤΕΙ, καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς, να στηρίξουν την πρότασή του.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ