Ασύμβατη και επιζήμια για τη ΒΙ.ΠΕ. η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου…

on .

BIPE IOANNINON

• Το «πάγωμα» των διαδικασιών για αδειοδότηση των πέντε μονάδων βιοαερίου ζητά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Ιωαννίνων (Σ.Ε. ΒΙ.Π.Ι), χαρακτηρίζοντας «αδιάβαστο» τον αναπλ. Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, με αφορμή την απάντηση που έδωσε για το θέμα σε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων, πρ. Υπουργού Κώστα Τασούλα.
«Προφανώς, - αναφέρει ο Σύνδεσμος σε χθεσινή ανακοίνωσή του - ο αναπλ. Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για όλες τις διαστάσεις του ζητήματος. Διαφορετικά δε θα αρκούνταν στο να δηλώσει απλώς την αναρμοδιότητά του, ειδικά από τη στιγμή που ισχυρίζεται πως στόχος του είναι η ενθάρρυνση και προώθηση επενδύσεων στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την κοινωνική αποδοχή. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, καθώς και μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα προκύπτουν, όπως έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στην απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, και κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν, που δεν εξαντλούνται στα όρια της ΒΙ.ΠΕ.».

Ασύμβατη και επιζήμια
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων τονίζουν, για ακόμη μια φορά, ότι «η εγκατάσταση μονάδων βιοαερίου σε μια Βιομηχανική Περιοχή με τα χαρακτηριστικά των Ιωαννίνων, είναι ασύμβατη και επιζήμια», και επισημαίνουν την ανάγκη διακοπής της διαδικασίας αδειοδότησης, με δεδομένη την δέσμευση του Υπουργού ότι επεξεργάζεται την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, σχετικά με τη χρήση βιομάζας, βιορευστών και βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Με ενεργή συμμετοχή
Στην χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σ.Ε.ΒΙ.Π.Ι κάνει ακόμη γνωστό ότι θα συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, θα καταθέσει πλαίσιο προτάσεων.
Θέση του Συνδέσμου παραμένει πως οι μονάδες βιοαερίου θα πρέπει να είναι μικρής δυναμικότητας και να λειτουργούν δίπλα από τις παραγωγικές εγκαταστάσεις, που δίνουν την πρώτη ύλη. «Λέμε όχι στη δημιουργία μιας μονάδας των 10 MW, που για προφανείς λόγους «έσπασε» σε πέντε των 2 MW».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ