Επόμενο «στοίχημα» η ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες

on .

PROSFYGES HMERIDA EHM 1 13 3 18
• Ομαλά, σε γενικές γραμμές, λειτουργούν σήμερα οι δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της περιοχής μας, με τις συνθήκες να είναι πολύ πιο ανθρώπινες και στον Κατσικά όπου οι φιλοξενούμενοι στεγάζονται πλέον σε κοντέινερ.
Εξάλλου, χάρη στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πολλοί πρόσφυγες διαμένουν πια σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία των Ιωαννίνων, έχουν χρεωστικές κάρτες μέσω των οποίων πληρώνουν, ενώ τα πιο πολλά παιδιά συμμετέχουν σε σχολικά προγράμματα. Επόμενο «στοίχημα» λοιπόν δεν είναι άλλο από την ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία κι αυτό δε θα είναι εύκολη υπόθεση.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια προσφυγικό» που έγινε προχθές βράδυ στη μεγάλη αίθουσα της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (φωτό).

Οι ομιλητές
- Παρών στην ημερίδα ήταν ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από  60.000 πρόσφυγες και πρέπει να τρέξουμε τον μαραθώνιο της ένταξής τους στις τοπικές κοινωνίες».
- Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Γιάννενα Rodrigo de la Barra σημείωσε πως πρέπει να δοθεί στους πρόσφυγες η δυνατότητα να σπουδάσουν, να εργαστούν και να οικοδομήσουν κοινωνικές σχέσεις γιατί μπορούν να προσφέρουν πολλά στις κοινωνίες υποδοχής τους.
- Ο συντονιστής των δομών φιλοξενίας προσφύγων στα Γιάννενα Φίλιππας Φίλιος έκανε έναν σύντομο απολογισμό του προσφυγικού ζητήματος της τελευταίας διετίας για την περιοχή μας και διαβεβαίωσε πως η σημερινή δομή του Κατσικά δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γινόταν ως τα τέλη του 2016.
- Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας εξήρε τη συνεργασία των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων για την διαχείριση του προσφυγικού, προσθέτοντας πως «η προσωρινή ή μόνιμη ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό πρέπει να πραγματοποιηθεί αφενός με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους και αφετέρου χωρίς να διαταραχθεί η καθημερινή ζωή των μόνιμων κατοίκων των πόλεων».
Κ. ΑΓΟΡΗΣ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ