Ελλάδα και ΗΠΑ προκαλούν εκνευρισμό στην Αλβανία

on .

XIMARA DIAMARTYRIA

• Η εμμονή του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, να προχωρήσει το σχέδιο ανάπλασης στη Χειμάρα με τρόπο τέτοιο που να θίγει κυρίως περιουσίες Ελλήνων, εξακολουθεί να απασχολεί την Αλβανική επικαιρότητα.
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης, ο Αλβανός Πρωθυπουργός «απολογούμενος» στις κατηγορίες του βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, ότι το σχέδιο κατεδαφίσεων, παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, επιχείρησε να «καλυφθεί» πίσω από την παρουσία ενός Έλληνα στο Γραφείο Εκπόνησης του σχεδίου, όταν   βέβαια   είναι γνωστό ότι και ο Ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος έχει εξελιχθεί στο «μακρύ χέρι» της Αλβανικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Έντι Ράμα.
Οι μεθοδεύσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης, ύστερα και από τις έντονες διαμαρτυρίες των Ελλήνων της Χειμάρας και οργανώσεων της Εθνικής Μειονότητας, δεν περνούν πλέον απαρατήρητες από τις Ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο διεθνής παράγοντας φαίνεται ότι άρχισε να δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά την αυστηρή προειδοποίηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου προς την Αλβανία για σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και την επισήμανση ότι η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από το πώς συμπεριφέρεται η κυβέρνηση του Ράμα προς τους Βορειοηπειρώτες.
Παρέμβαση ΗΠΑ
Πέραν της παρέμβασης Παυλόπουλου, ο Αλβανός Πρωθυπουργός φέρεται «ενοχλημένος» και από την πίεση που του ασκείται από τις ΗΠΑ για σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας. Ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα, έχει διαβεβαιώσει μάλιστα τους Χειμαρριώτες ότι υποστηρίζει τα δίκαια των Ελλήνων της Αλβανίας, που είναι και Ευρωπαίοι πολίτες, ενώ Ελλάδα και  ΗΠΑ δεν κρύβουν την κοινή τους ανησυχία για την πολιτική του Ράμα, που δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια και σταθερότητα της Βαλκανικής, η οποία συνδέεται με την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου.
Η κοινή γραμμή Ελλάδος- ΗΠΑ στα θέματα που αφορούν την Ελληνική Μειονότητα, επιβεβαιώθηκε με… διπλωματικό τρόπο,  μετά την ανάγνωση από τον Έντι Ράμα των προγραμματικών δηλώσεων, τις οποίες παρακολούθησαν η Ελληνίδα πρέσβης Ελένη Σουράνη και ο Αμερικανός Πρέσβης Ντόναλντ Λου. Οι δύο πρεσβευτές, λίγο μετά την προκλητική επίθεση κατά της Ελλάδος, η οποία όπως είπε, είναι η μοναδική χώρα με την οποία η Αλβανία έχει διαφορές, συναντήθηκαν στο καφενείο της Βουλής και ήπιαν σε κοινή θέα καφέ, με τις φωτογραφίες τους να κάνουν το γύρο της Αλβανίας και όχι μόνο. Η κίνηση αυτή, ενόχλησε τον Έντι Ράμα και του προκάλεσε νευρικότητα, καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο διεθνής παράγοντας έχει αντιληφθεί για τα καλά τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω από τα «αθώα» σχέδια ανάπλασης της Χειμάρας. 
Πιέζουν τα συμφέροντα
Ωστόσο  οι αποστάσεις, οι αποδοκιμασίες και οι προειδοποιήσεις των ξένων αποστολών προς την Αλβανική Κυβέρνηση να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και ευρωπαίοι πολίτες έχοντας αποκτήσει και ελληνική υπηκοότητα, είναι δύσκολο ακόμη να προβλέψει κανείς ότι θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς εξίσου έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από την αρπαγή των περιουσιών Ελλήνων, αλλά και την υλοποίηση του σχεδίου Ράμα για την εκδίωξή τους από τις πατρογονικές εστίες τους.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ