Στην Ολομέλεια της Βουλής το Ν/Σ για τη διακίνηση των νωπών προϊόντων

on .

KARAGIANNHS EPITROPH EMPORIOY 4 10 17

• Την ερχόμενη εβδομάδα εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων», του οποίου η επεξεργασία ολοκληρώθηκε την Τρίτη από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Εισηγητής του νομοσχεδίου ήταν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος υποστήριξε  ότι «το παρόν νομοσχέδιο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζει τάξη στην αγορά σε ότι αφορά τους χρόνους πληρωμής και προστατεύει τον Έλληνα καταναλωτή».
Ο κ. Καραγιάννης, παίρνοντας ως παράδειγμα το πρόβλημα που υπάρχει στην πτηνοτροφία της Ηπείρου σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων, υπογράμμισε ότι «η  μείωση του χρόνου πληρωμής θα βοηθήσει σημαντικά την  ρευστότητα, τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων, την οικονομική τους διαχείριση και θα στηρίξει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους, ιδίως μέσα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία».
Ως προς το ζήτημα των ελληνοποιήσεων, ο κ. Καραγιάννης  είπε ότι με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος,  προσθέτοντας ότι «η  επέκταση της ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, οι αυστηρότεροι έλεγχοι, η ηλεκτρονική καταχώριση διακίνησης των ζώων, η στελέχωση σφαγείων και τελωνείων, ο έλεγχος ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος, είναι σημαντικά επίδικα προστασίας, τόσο του Έλληνα κτηνοτρόφου, όσο και του Έλληνα καταναλωτή».  Τέλος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, είπε ότι θα πρέπει να λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ