Σχέδιο και υποδομές για ν’ αλλάξει το κυκλοφοριακό στα Γιάννενα!

on .

AYTOKINHTA PEZODROMIA

• Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ήταν η χθεσινή και στα Γιάννενα ως το απόγευμα τίποτε δεν θύμιζε τον εορτασμό, αφού, ειδικά τις ώρες αιχμής, επικρατούσε στους δρόμους η συνηθισμένη εικόνα με τις ουρές των οχημάτων και τα διπλοπαρκαρισμένα Ι.Χ. να έχουν, ως συνήθως, την τιμητική τους παντού!
Δράση με αφορμή την ημέρα διοργάνωσε ο Δήμος, πεζοδρομώντας χθες για κάποιες ώρες την Χαριλάου Τρικούπη και μία λωρίδα της 28ης Οκτωβρίου, όμως το βασικό στοίχημα γι’ αυτόν είναι να αλλάξει ριζικά νοοτροπία ο Γιαννιώτης όσον αφορά στον τρόπο που επιλέγει να μετακινείται μέσα στην πόλη, όπως επισήμανε σε δηλώσεις της η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου.
Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως απαιτείται ένας ολοκληρωμένος κυκλοφοριακός σχεδιασμός που θα αντιμετωπίζει με πληρότητα θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση των πολιτών αλλά και η δημιουργία της υποδομής εκείνης που θα επιτρέψει να αλλάξει οριστικά ο τρόπος που λειτουργεί το κέντρο των Ιωαννίνων. Για παράδειγμα, δε μπορεί να ενθαρρύνει κανείς τη χρήση του ποδηλάτου μέσα στα Γιάννενα τη στιγμή που δεν υπάρχει έστω ένα υποτυπώδες δίκτυο ποδηλατολωρίδων!
Αυξήθηκαν τα Ι.Χ.
Το 2000 καθιερώθηκε, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως ετήσιος θεσμός η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Σ’ αυτήν συμμετείχαν φέτος 1.500 πόλεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και τα Γιάννενα, με στόχο την ενθάρρυνση των πολιτών να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και να κυκλοφορήσουν πεζοί.
Πάντως, στη χώρα μας από το 2000 και μέχρι σήμερα η κατάσταση στα αστικά κέντρα έχει επιδεινωθεί καθώς έχουν μπει στην κυκλοφορία 1.500.000 νέα αυτοκίνητα, επιβαρύνοντας κατά 80% την ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά τους θερμούς μήνες.
Η πρωτεύουσα της Ηπείρου κάνει… πρωταθλητισμό όσον αφορά στα οχήματα που κυκλοφορούν σ’ αυτήν. Μάλιστα, μέχρι και πριν λίγα χρόνια συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις πρώτες πόλεις της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αναλογία κυκλοφορίας αυτοκινήτων και πληθυσμού, κάτι που πιθανώς να ισχύει ακόμα.
Η Ελένη Βασιλείου
Σε δήλωσή της χθες με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο η Αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Κυκλοφορίας, παραδέχθηκε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στα Γιάννενα, τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Σκοπός μας είναι οι πολίτες να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης για τις μετακινήσεις τους, να αλλάξουν τη νοοτροπία τους».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα δεν είναι μόνο τυπική, ως προς τον εορτασμό της. Είναι και ουσιαστική. Ας αποτελέσει για όλους μας το έναυσμα, το κίνητρο, την αφετηρία για μεγαλύτερη και συχνότερη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, του ποδηλάτου μας ή των μετακινήσεών μας με τα πόδια. Τα Γιάννενα διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό τις προϋποθέσεις για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Χρειάζεται μόνο θέληση και όρεξη απ’ όλους μας».
Συμβολική πεζοδρόμηση
Η συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στη χθεσινή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο ήταν κατά βάση συμβολική και μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, αφού μπορεί κανείς να φανταστεί εύκολα τι πρόβλημα θα είχε προκληθεί αν, για παράδειγμα, πεζοδρομούνταν για κάποιες ώρες όλοι οι δρόμοι του εμπορικού κέντρου!
Έτσι, επιλέχθηκε η πεζοδρόμηση της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία έμεινε κλειστή από τις 6.30 έως τις 8.30 το απόγευμα, ενώ κατά το ίδιο διάστημα μία λωρίδα της 28ης Οκτωβρίου αποδόθηκε σε πεζούς και ποδήλατα και η άλλη απέμεινε στη χρήση των οχημάτων.
Χρώμα στη νησίδα!
Η κ. Βασιλείου ανακοίνωσε χθες μια ακόμη δράση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Αύριο, Κυριακή, ώρα 10.30 το πρωί ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τα «Praktiker», θα προχωρήσει στο βάψιμο της τσιμεντένιας υπερυψωμένης νησίδας της Λεωφόρου Δωδώνης, δίνοντας μια νέα όψη σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Η Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια την επιχείρηση για τη προσφορά των υλικών και κυρίως τους εργαζόμενους της για την εθελοντική τους προσφορά και κάλεσε όσους Γιαννιώτες επιθυμούν, να συμμετέχουν στη δράση και να συνδράμουν στην προσπάθεια, η οποία θα ξεκινήσει από τις 10.30 στη λεωφόρο Δωδώνης στο ύψος της Κενάν Μεσαρέ.
Στην Ηγουμενίτσα
Εκδηλώσεις με αφορμή την Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο έγιναν χθες και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου. Στην Ηγουμενίτσα προσφέρθηκε στους πολίτες δωρεάν μετακίνηση με αστικό λεωφορείο μεταξύ των περιοχών Λαδοχώρι – Γραικοχώρι – Κέντρο πόλης – Νέα Σελεύκεια - Κέντρο πόλης –Λαδοχώρι, ενώ από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι έκλεισε για τα Ι.Χ. η παραλιακή οδός Εθν. Αντίστασης  από το ύψος της Eurobank ως το παλιό Dali. Το δε απόγευμα έγινε ποδηλατική διαδρομή για μικρούς και μεγάλους.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ