Ένα Μουσείο στην Κόνιτσα για την τέχνη της οινοποιίας

on .

MOYSEIO OINOY KONITSA EGKAINIA

• Mετά το Μουσείο Αργυροτεχνίας που λειτουργεί εδώ κι έναν χρόνο στην ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου, ο Νομός Ιωαννίνων απέκτησε ένα ακόμη θεματικό Μουσείο, το οποίο επίσης είναι αφιερωμένο σε μία πολύ παλιά τέχνη, την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού!
Ο λόγος για το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ηπείρου που λειτουργεί ήδη στην Κόνιτσα, σε κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Μορφωτικό Κέντρο Οικοτεχνίας της Αγροτικής Τράπεζας. Το Μουσείο, δίπλα στο οποίο υπάρχει κι ένας αμπελώνας, δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας και στόχος του Δήμου είναι να αποτελέσει ένα τεκμήριο πολιτισμού για όλη την Ήπειρο, φιλοξενώντας και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Επίσημα εγκαίνια
Με κάθε επισημότητα έγιναν πριν λίγες ημέρες τα εγκαίνια του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου της Κόνιτσας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γιώργος Πατούλης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών και Δήμαρχος Παρανεστίου Αλεξάνδρα – Μαρίνα  Σωτηριάδου, η Αντιπεριφερειάρχης Νατάσσα Τύρου - Ούζα ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, ο πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Ελευθέριος Οικονόμου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και πολλοί άλλοι Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κόνιτσα με αφορμή το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. για τους Ορεινούς Δήμους, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος δημοτών.
Μετά την τελετή των εγκαινίων και τον αγιασμό, ακολούθησε ξενάγηση από την αρχιτέκτονα - μουσειολόγο κ. Κυριακή Ουδατζή, καθώς και μουσικό πρόγραμμα στον κήπο του Μουσείου. Επιπλέον, έγινε γευσιγνωσία στο κελάρι του όπου είχαν εκθέσει τα προϊόντα τους οι οινοπαραγωγοί Κτήμα Γκλίναβος Α.Ε., Zoinos Winery Zitsa, Κατώγι Αβέρωφ και «Ηπειρώτικο Κελάρι» Οικογένεια Βαϊμάκη – Δήμου Αικατερίνη.
Τεκμήριο πολιτισμού
Ο Δήμαρχος Κόνιτσας στον σύντομο χαιρετισμό του έκανε ειδική μνεία σε όλους όσοι εργάστηκαν διαχρονικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, καθώς και σε όλους όσοι συνέβαλλαν τα μέγιστα σ’ αυτό, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησΉ του για τη δημιουργία ενός Μουσείου το οποίο θα αποτελεί, όπως είπε, τεκμήριο πολιτισμού για όλη την Ήπειρο.
Στη συνέχεια, η κ. Γεωργία Κιτσάκη, Συντονίστρια του προγράμματος «Wine Net» τόνισε το ρόλο ενός τέτοιου έργου για την ήπια ανάπτυξη του τόπου με τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε με συντομία στο πρόγραμμα μέσα από το οποίο χρηματοδοτήθηκε η μετατροπή του κτιρίου σε Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ηπείρου, καθώς και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσής του. Όπως είπε, το «Wine Net» είναι έργο με τίτλο «Διασυνοριακό Δίκτυο προβολής και προώθησης Αμπελοοινικών προϊόντων» το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Ελλάδα - Ιταλία 2007 - 2013».
Ταξίδι στο παρελθόν…
Στο νέο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου της Ηπείρου δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει στο παρελθόν, να ανακαλύψει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της καλλιέργειας της αμπέλου και της παραγωγής του οίνου μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα και οπτικοακουστικό υλικό. Η μουσειακή εμπειρία συμπληρώνεται στο υπόγειο κελάρι του, που αποτελεί χώρο γευσιγνωσίας, αφού εκεί παραγωγοί της Ηπείρου θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέτουν τα προϊόντα τους. 
Στόχος της λειτουργίας του Μουσείου είναι, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Κόνιτσας, «η ανάδειξη της οινικής κληρονομιάς του τόπου μας καθώς και η άμεση μύηση της νέας γενιάς σ’ αυτή, μέσω επισκέψεων και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετιζόμενων με τον οινικό πλούτο μας». Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αξιοποίηση του αμπελώνα έκτασης δύο στρεμμάτων που καλλιεργείται πλησίον του Μουσείου.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ