Ούτε αυτή τη φορά κατάφεραν να ενωθούν σε έναν κοινό αγώνα

Οι συνδικαλιστές… διασπασμένοι στη «μάχη» κατά του πολυνομοσχεδίου!

• Συλλαλητήριο και πορεία έκαναν χθες το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα

• Τη Δευτέρα οι κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ

• Τι δήλωσε ο Πρόεδρος του τοπικού Ν.Τ. Χρήστος Γρίβας

ERGATIKO KENTRO POREIA 12 01 2018

• Στη Βουλή εισήχθη χθες για συζήτηση το πολυνομοσχέδιο των 1.531 σελίδων και των 400 άρθρων, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία, ειδικά εξαιτίας του «πετσοκόμματος» οικογενειακών επιδομάτων που προβλέπουν οι διατάξεις του, ενώ οι συνδικαλιστικοί φορείς και τα σωματεία ξεκίνησαν ήδη κινητοποιήσεις με αιχμή του δόρατος ένα θέμα που τους «καίει» και δεν είναι άλλο από τους περιορισμούς οι οποίοι τίθενται στην κήρυξη απεργίας!
Ωστόσο, για μία ακόμη φορά οι συνδικαλιστές απέτυχαν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο αντίδρασης ώστε να αποτρέψουν την ψήφιση συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου. Η διάσπαση στις κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα εμφανής και στα Γιάννενα, όπου χθες το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συλλαλητήριο, ενώ η ΑΔΕΔΥ θα κάνει τη δική της συγκέντρωση την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του σ/ν.
Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε χθες σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να μπουν στην άκρη οι διαφωνίες και να ξεκινήσει κοινός αγώνας.
Αντιδρούν και βουλευτές!
Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που εισήχθη με τη μορφή του κατεπείγοντας για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να κλείσουν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.
Πέρα από συγκεκριμένους κλάδους που διαφωνούν με προβλέψεις του όπως αυτός των φαρμακοποιών, δεν είναι λίγοι και οι κυβερνητικοί βουλευτές που εκφράζουν ενστάσεις για συγκεκριμένες παραμέτρους του πολυνομοσχεδίου και βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με υπουργούς για αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Ζητήματα αιχμής για τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων, για τα ποία ζητούν αλλαγές προκειμένου να είναι όσο το δυνατό λιγότεροι αυτοί που θα χάσουν χρήματα στο νέο πλαίσιο, τα υποθηκοφυλακεία όπου διαφωνούν σχετικά με τη μείωση του αριθμού τους και για το ρυθμιστικό πλαίσιο των καζίνο.
Οι χθεσινές κινητοποιήσεις
Μέχρι στιγμής πάντως οι έντονες αντιδράσεις προέρχονται από την πλευρά των συνδικαλιστών, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους με αφορμή κυρίως το πλήγμα που επιβάλλει το πολυνομοσχέδιο στο απεργιακό δικαίωμα, αλλά και επιμέρους θέματα όπως η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κ.λ.π..
Χθες στα Γιάννενα το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε συλλαλητήριο, μαζί με σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, αριστερές οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους. Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο απηύθυναν χαιρετισμό στελέχη του και εκπρόσωποι των υπόλοιπων φορέων που συμμετείχαν, οι οποίοι κάλεσαν εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές. Ακολούθησε πορεία προς την Κεντρική Πλατεία. Ομάδες μελών του ΠΑΜΕ έκαναν επίσης «παρεμβάσεις» σε τράπεζες και στο Market In.
Νέα συλλαλητήρια
Τους εκατοντάδες απεργούς που διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της πόλης ενάντια στην τρίτη αξιολόγηση και την ψήφιση του αντισυνδικαλιστικού νόμου χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων. Επόμενα «ραντεβού» κινητοποίησης στα οποία καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα το μεσημέρι στην Ακαδημία, ενώ επίσης τη Δευτέρα, ώρα 6 το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει νέο συλλαλητήριο στην έδρα του.
Ο Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ
Σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, αναφέρθηκε στην πανελλαδική στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα στον δημόσιο τομέα, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα ισχύσει ως το τέλος του ωραρίου.
Όπως είπε, το πολυνομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή περιλαμβάνει μία σειρά από άρθρα που αφορούν ευθέως τον δημόσιο τομέα, αναφέροντας ως παραδείγματα την επέκταση του ωραρίου στην εκπαίδευση και την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία επί 30ωρο την εβδομάδα, την επανεξέταση του ανθυγιεινού επαγγέλματος στο Δημόσιο με στόχο να μειωθεί κατά 70.000 ο αριθμός όσων το παίρνουν μέχρι σήμερα, την αμφισβήτηση του δικαιώματος της απεργίας και την κατάργηση του αφορολόγητου από το 2019.
Ανάγκη κοινού αγώνα
Στα Γιάννενα η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση τη Δευτέρα και ώρα 12.30 το μεσημέρι μπροστά από την Ακαδημία, με τον κ. Γρίβα να απευθύνει κάλεσμα στους συναδέλφους του να στηρίξουν την κινητοποίηση. Σχολιάζοντας δε τις χωριστές κινητοποιήσεις των τοπικών συνδικαλιστικών φορέων, με αφορμή το χθεσινό συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, είπε πως «όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων. Οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν γύρω από την οργάνωση του συνδικαλιστικού αγώνα δεν μπορεί να μπαίνουν εμπόδιο στην κοινή δράση. Το απαιτούν οι συνθήκες και οι καιροί. Λυπάμαι που το λέω, δεν βοηθούν όλοι στην επίτευξη κοινής δράσης. Εμείς ως Νομαρχιακό Τμήμα το κάναμε και πριν και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση του κοινού αγώνα».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ