Αρνητικές ανατροπές σε Δήμους και Περιφέρειες

O νέος «Καλλικράτης» θ’ αλλάξει τα… φώτα στην Αυτοδιοίκηση!

Φιλικά προς αυτήν «οχυρά» στους ΟΤΑ θέλει να φτιάξει η Κυβέρνηση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής

• Τριβές με την ΚΕΔΕ προκαλούν η μείωση της θητείας των αιρετών και η δημιουργία ηλεκτρονικών ΚΕΠ…

KALPES DHMOTIKES PERIF

• «Θερμό επεισόδιο» αναμένεται να ξεσπάσει μετά το Πάσχα ανάμεσα στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών. Αφορμή η έναρξη του διαλόγου για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, τον νέο «Καλλικράτη», ο οποίος πρόκειται να φέρει τα πάνω – κάτω στους ΟΤΑ, με πολλές από τις αλλαγές που περιλαμβάνει να έχουν αρνητικό πρόσημο.
«Αιχμή του δόρατος» στη νέα μεταρρύθμιση η απλή αναλογική, που η Κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εφαρμόσει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, προκειμένου να εξυπηρετήσει δικές της σκοπιμότητες, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε… ακυβερνησία, ενώ ακολουθεί η πρόθεση για μείωση της θητείας των αιρετών. Ήδη η ΚΕΔΕ αντιδρά έντονα στις αλλαγές και έχει σοβαρά επιχειρήματα για τις αντιρρήσεις της.
Όπως και να ‘χει, η προετοιμασία του νέου «Καλλικράτη» απαιτεί, κυρίως από πλευράς του υπ. Εσωτερικών διάθεση για διάλογο και ανοιχτά αυτιά, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το όλο εγχείρημα να αποτύχει για μία ακόμη φορά. Εκτός κι αν το μόνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι η… άλωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την εισροή σ’ αυτήν στελεχών της δικής της επιρροής και την απομάκρυνση εκείνων που δεν της είναι κομματικά αρεστοί!

Το χρονοδιάγραμμα
Εφόσον ο διάλογος για τον νέο «Καλλικράτη» ξεκινήσει μετά το Πάσχα, όπως είναι η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών, μέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του 2018 και να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά που θα έχουμε εκλογές.

Έρχονται ανατροπές...
Η μεταρρύθμιση φέρνει σημαντικές ανατροπές στο ισχύον καθεστώς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το «Βήμα», ο αναμορφωμένος Καλλικράτης, θα περιλαμβάνει μείωση της θητείας των αιρετών σε τέσσερα από πέντε χρόνια που είναι σήμερα και αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές.
Οι σημερινές θητείες των αιρετών πάντως, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα να μειωθούν, θα παραταθούν μέχρι το Φθινόπωρο του 2019 και το πιθανότερο είναι ότι η αυτοδιοικητική περίοδος θα ξεκινάει από 1η Ιανουαρίου και όχι από 1η Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά αλλαγών, όπως είναι η «έξυπνη» κάρτα δημότη και τα 1.200 δημοτικά ηλεκτρονικά ΚΕΠ, που θα δημιουργηθούν δίπλα στα 1.000 υπάρχοντα ΚΕΠ, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες εξυπηρέτησης των πολιτών.
Για Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αρμόδια για την Ποιότητα της Ζωής, η οποία θα έχει την ευθύνη για θέματα χωροταξικά και περιβαλλοντικά, ενώ τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα θα αντικατασταθούν από τοπικές και δημοτικές κοινότητες (ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου) με αυξημένες αρμοδιότητες. Τέλος, με στόχο την ανοικτή συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στους Δήμους και στις Περιφέρειες θα συσταθεί Επιτροπή Διαβούλευσης.

Μεγάλα «αγκάθια»!
Τα «αγκάθια» ωστόσο στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση είναι και αρκετά και μεγάλα, με αποτέλεσμα ήδη να εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από πλευράς εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.
Βασικότερο όλων η απλή αναλογική στην εκλογές Δήμων και Περιφερειών. Δεν είναι τυχαία η διάθεση της Κυβέρνησης να την εφαρμόσει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε μία χρονική στιγμή που η κοινωνική πίεση αυξάνεται με φόντο τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων κ.λ.π., θα επιχειρήσει μία ριζική αλλαγή των δεδομένων και των συσχετικών για την επόμενη μέρα των εκλογών, στοχεύοντας στη δημιουργία φιλοκυβερνητικών  «οχυρών» στους ΟΤΑ!
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιαίτερες δυνάμεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την απλή αναλογική που θα ψηφίσει, ποντάρει στην ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών. Ουσιαστικά, επενδύει στην προοπτική να υπάρξουν χιλιάδες υποψήφιοι δήμαρχοι και με αυτό τον τρόπο να ανακατευθεί η πολιτική «τράπουλα» στις τοπικές κοινωνίες.

Η θητεία των αιρετών...
Εκτός από την απλή αναλογική, σημείο τριβής του ΥΠΕΣ με τους δημάρχους είναι και το θέμα της μείωσης της θητείας των αιρετών από πέντε χρόνια που είναι σήμερα σε τέσσερα, στο οποίο επίσης αντιδρά έντονα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή έχει διατυπώσει την αντίρρησή της στην μείωση της διάρκειας της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχόντων, αφού δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, ενώ έχει εκφράσει την επιφύλαξή της σε νέες αρμοδιότητες που ετοιμάζεται να δημιουργήσει το υπουργείο για τους Δήμους, όπως τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα καθώς, όπως επισημαίνει, η σύστασή τους θα χρειαστεί προσωπικό και πόρους.
Πάντως, ο υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στις αλλαγές που θα ανακοινωθούν τόνισε πως «κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί. Θα πάμε για αλλαγές από αυτές που επιτρέπονται από τα σημερινά όρια του Συντάγματος αλλά και της πραγματικότητας, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ