Παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες για το α’ τρίμηνο, δεν ήρθε η ανάκαμψη

ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

- Τράπεζα της Ελλάδος:  Πρωτογενές έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ  

- 4 στους 10 ασφαλισμένους δεν πληρώνουν εισφορές…

LEFTA KOMPIOYTER

 • Τι κι αν από παντού χτυπά το καμπανάκι για την κακή πορεία της ελληνικής οικονομίας; Η Κυβέρνηση, σα να ζει σε άλλο πλανήτη πανηγυρίζει, κάνοντας λόγο για έξοδο από την κρίση και άλλα τέτοια τραγελαφικά, που ακούνε οι πολίτες και βγαίνουν από τα ρούχα τους!
Όμως, εκεί στο Μαξίμου δεν βλέπουν την κατρακύλα της οικονομίας, ούτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υποφέρει, αφού καθημερινά καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ούτε ότι η αγορά αργοσβήνει, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν γονατίσει από τους φόρους και τις εισφορές, ότι τα χρέη αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ότι η ανεργία καλπάζει και μόλις ένας στους 10 παίρνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ;
Κι ενώ έτσι έχει, δυστυχώς, η κατάσταση η Κομισιόν επανέρχεται στην δεύτερη αξιολόγηση, και ζητά να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, χαρακτηρίζοντας την ελληνική οικονομία «εύθραυστη».
Ύφεση ή στασιμότητα
Την ίδια ώρα, στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση ή τουλάχιστον στασιμότητα, προχώρησε ο Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
Μιλώντας στο Realfm 97.8 και απαντώντας στο ερώτημα για τους φόβους ότι θα έχουμε ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2017, ο οικονομολόγος είπε: «Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία. Τουλάχιστον στασιμότητα. Νομίζουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της χώρας δεν επέστρεψε σε στέρεη ανάκαμψη παρά τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί επίσημα και ανεπίσημα. Δηλαδή, παραμένει σε μια ασταθή κατάσταση».
Στο ερώτημα εάν θα είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο για το πρώτο τρίμηνο, ο κ. Καζάκος απάντησε: «Θα κινηθούμε γύρω από το μηδέν»!
Έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ
Πρωτογενές έλλειμμα 295 εκατ. ευρώ εμφανίζει φέτος ο προϋπολογισμός στο πρώτο τρίμηνο του έτους σε ταμειακή βάση, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,85 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 251 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 524 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Ιδιαίτερα το Μάρτιο το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 763 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016.
Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι…
Στο μεταξύ μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι νέα μέτρα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθούν, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του Eurogroup  Γ. Ντάισελμπλουμ υπάρχει το ενδεχόμενο να έλθουν νωρίτερα τα μέτρα του 2020 σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα.
Η επιστολή Ντάισελμπλουμ προς τους ομολόγους του με ημερομηνία 18 Απριλίου αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν είναι αναγκαία μια εμπροσθοβαρής εφαρμογή προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019».
Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι «συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα δυνητικό (contingent) επεκτατικό πακέτο που θα εφαρμοστεί με αρχή από το 2019, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες μεσοπρόθεσμοι στόχοι».
Ουσιαστικά στην επιστολή γίνεται σαφές ότι αν το 2019 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν αμφισβητείται μόνο η εφαρμογή ισόποσων αντίμετρων, αλλά και ο χρόνος ενεργοποίησης του πακέτου του 2020 που περιλαμβάνει τις περικοπές  στο αφορολόγητο.
Ν.Δ.: «Πανηγυρίζουν για όσα γκρεμίζουν»!
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια για νέα μέτρα το 2018 και  εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον Βασ. Κικίλια, τονίζοντας σε καυστική ανακοίνωσή του ότι «στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι λόγοι πανηγυρισμού» και πρόσθεσε: «αφού ο κ. Τσίπρας είναι εκτός πραγματικότητας, να τον ενημερώσουμε πως δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί. Στην πραγματική οικονομία έχουμε:
- 144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017!
- 1 δισ. αύξηση των κόκκινων δανείων, μόνο τον Ιανουάριο του 2017!
- 1,2% ύφεση, το τελευταίο τρίμηνο του 2016!
- 2,3 δισ. εκροή καταθέσεων, το πρώτο δίμηνο του 2017».
Καταλήγοντας, συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα: «Είναι αλήθεια πάντως πως ακόμη με Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ  - ΑΝΕΛ δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας».
Εκτός στόχων ο ΕΦΚΑ
Τα κακά μαντάτα έρχονται όμως και από τις εισπράξεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εκτιμώνται στο 65% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, από εισφορές αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτόνομα απασχολουμένων, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι εάν δεν λυθεί ο γόρδιος δεσμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το επόμενο διάστημα τα έσοδα θα μειωθούν δραματικά.
Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μπορεί από τους συνολικά 1.422.260 που έλαβαν ειδοποιητήριο για τις εισφορές Φεβρουαρίου να έχουν πληρώσει εισφορές οι 873.000 (61% των ασφαλισμένων των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), όμως πολλοί από αυτούς οφείλουν από μικρά ποσά έως αρκετές χιλιάδες ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων ετών.
Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι, παρότι τους δύο πρώτους μήνες του 2017 πλήρωσαν τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να λάβουν ούτε σύνταξη ούτε ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ημερών για το υπερταμείο είναι να διατηρήσει τους ασφαλισμένους «εντός του συστήματος», παρότι δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση για τα χρέη, ακόμη κι αν είναι κάτω των 5.000 ευρώ (έχουν ήδη περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).
Τα πρώτα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Α­σφάλισης δείχνουν ότι οι εισφορές Φεβρουαρίου, για την πληρωμή των οποίων καταληκτική ημερομηνία ήταν η 11η Απριλίου, προσεγγίζουν τα 165 με 170 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενων 252 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στις 31/3, όταν έληξε και η δεύτερη παράταση που είχε δοθεί για τις εισφορές Ιανουαρίου, οι εισπράξεις από τους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους και αγρότες άγγιξαν τα 160 εκατ. ευρώ. Σωρευτικά, το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι εισπράχθηκαν 320 με 330 εκατ. ευρώ έναντι προβλεπόμενων 504 εκατ. ευρώ.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ