ΣΤΟΝ...ΑΕΡΑ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ!

- Η ΚΕΔΕ επιμένει στην απομάκρυνση του Υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη • «Ανίκανος να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι αδιέξοδες πολιτικές επιλογές του...»

- Στο «κόκκινο» η αγωνία των εργαζομένων που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

ERGATES KATHARIOTHTAS

 • Την υπόσχεση για νομοθετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να διευθετηθεί το θέμα των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, αφού με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνεται αντισυνταγματική η παράταση των οκτάμηνων συμβάσεων στην καθαριότητα των Δήμων, περιμένουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εδώ και καιρό είναι «δέσμιοι» μιας κατάστασης για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.
 Από την άλλη, η Κυβέρνηση προαναγγέλλει σύντομα «συνολική λύση» για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη η παραμικρή κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτελέσμα η αγωνία να έχει χτυπήσει «κόκκινο» στους συμβασιούχους!
Αρνητική εξέλιξη
Κατά το Υπουργείο Εσωτερικών «η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των  Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου».
Η επίσημη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δημιουργεί αναβρασμό στους κόλπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις!
Έκτακτη συνεδρίαση
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνεδρίασε εκτάκτως χθες και αποφάσισε, μεταξύ άλλων:
- Οι Σύλλογοι-Μέλη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παρεμβαίνουν στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων, προκειμένου να λάβουν πολιτικές αποφάσεις για την παραμονή των εργαζομένων και για το ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επίσης, πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις, Συγκεντρώσεις εργαζομένων σε χώρους εργασίας με στόχο την οργάνωση των κινητοποιήσεων και την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.
- Την Πέμπτη, 22 Ιουνίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία για το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την ίδια ημέρα, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Απεργιακή Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Στο Συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν οι Σύλλογοι και της Περιφέρειας, οι οποίοι καλούνται να οργανώσουν και να διασφαλίσουν την μαζική κάθοδο των εργαζομένων στην Απεργιακή Συγκέντρωση.
- Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
«Έσπειρε ανέμους...»
Σφοδρή ήταν η επίθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με βασικό αποδέκτη τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, κατηγορώντας τον ότι δεν διαθέτει «ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο», τονίζοντας πως αν ήταν άλλος υπουργός στη θέση του θα είχε ήδη παραιτηθεί, αφού αποδείχθηκε ανίκανος να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι αδιέξοδες πολιτικές επιλογές του,  στο ζήτημα των συμβασιούχων.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «από το τέλος του 2016 ο κ. Σκουρ­λέτης αλλά και άλλοι Υ­πουργοί της κυβέρνησης, απειλούσαν με κυρώσεις τους Δημάρχους που θα αρνούνταν να εφαρμόσουν την αντισυνταγματική όπως αποδείχθηκε διάταξη του Ν. 4429. Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν την τσίπα και το θάρρος να τους ζητήσουν συγγνώμη;».
Αναπάντητα ερωτήματα
Παράλληλα προβαίνει και σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων που περιμένουν απαντήσεις, όπως μεταξύ άλλων:
- με ποιον τρόπο και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;
- με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να καλύψουν οι Δήμοι τις ανάγκες τους σε προσωπικό, ενόψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου, αφού κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεων;
- ως πότε θα πληρώνουν η Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοί της τους ερασιτεχνισμούς «μαθητευόμενων μάγων», τύπου Σκουρλέτη;
- πότε επιτέλους θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που βρήκε «έτοιμο» από τον κ. Κουρουπλή, αλλά εδώ και μήνες παραμένει στα συρτάρια του γραφείου του, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιλυθούν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα των Δήμων;
* * *
Όπως κάνει γνωστό στην ανακοίνωσή της η Κ.Ε.Δ.Ε. στην συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου μεθαύριο, Τετάρτη θα εξετάσει, μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, τις επιπτώσεις που έχει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα αποφασιστούν από κοινού οι τρόποι για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κυβερνητικής αδράνειας.
Ολομέτωπη επίθεση
Κατά την ΚΕΔΕ «το αυτί όμως του κ. Σκουρλέτη δεν ιδρώνει, γιατί προφανώς ο ίδιος έχει λύσει το βιοποριστικό του ζήτημα. Δεν μπορεί ο αριστερός μόνο στα λόγια, "χορτάτος" υπουργός, να αντιληφθεί την αγωνία επιβίωσης χιλιάδων συμβασιούχων, που σήμερα βρίσκεται η ζωή τους κυριολεκτικά στον αέρα.
»Θα συνιστούσαμε λιγότερη αλαζονεία στον κ. Σκουρλέτη. Δεν έχουμε ως ΚΕΔΕ ανάγκη τις συμβουλές και τη συνδρομή του για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που δημιουργεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο τις συμβουλές αυτές, για να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ερασιτεχνισμός και οι ιδεολογικές του εμμονές».
Και προστίθεται στην ανακοίνωση ότι «με δεδομένο ότι οι Δήμοι είναι εκείνοι που τους απασχολούν και καλύπτουν τη μισθοδοσία τους, αυτοί θα πρέπει να είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίζουν το πόσοι θα απασχοληθούν και σε ποιες ειδικότητες πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ.  Θεωρούμε αδιανόητο ο Υπουργός Εσωτερικών να αποφασίζει για το πώς θα λειτουργούν οι 325 Δήμοι, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ