Επιστροφή στη σκληρή πραγματικότητα…

on .

  Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΛΕΜΠΑ, οικονομολόγου

 Μπροστά στα τόσα πολλά συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το 80% της Ελληνικής κοινωνίας, ευτυχώς που υπάρχουν η φύση και η θρησκεία!
Η φύση με την άνοιξη, την επανάσταση της φύσης, ειδικά εφέτος με τον καλοκαιρινό καιρό και τους 25οC μας έκανε όλους  να αφήσουμε τους καναπέδες, να βγούμε στις πλατείες και την ύπαιθρο, να ανασάνουμε και να απολαύσουμε τον ήλιο, ύστερα από έναν υπερβολικά βροχερό μήνα Μάρτιο (τρεις μέρες μόνο είχαμε ήλιο στα Γιάννενα).
Η θρησκεία με τις τελετουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, ώθησε τους πιστούς να ξεφύγουν για λίγο από τα πάμπολλα οικονομικά προβλήματα.
Πάντοτε βέβαια, από αρχαιοτάτων χρόνων διοργανώνονταν γιορτές και πανηγύρεις, Διονυσιακές κλπ γιορτές, για να εκτονώνονται οι αντιδράσεις των πολιτών, έστω και για λίγο.
Ξεχάσαμε για λίγο τα μνημόνια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών και επιχειρήσεων, τον εκφοβισμό και την θεωρία του φόβου, που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από το 2010 μέχρι τώρα και ποιος ξέρει μέχρι πότε!
Να δούμε για πόσο χρόνο ακόμα θα ανεχόμαστε την συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση όλων μας!
Δυστυχώς, η οικονομική και κοινωνική κατάστασή μας δεν μπορεί να βελτιωθεί με τις πολιτικές, τα μέσα και εργαλεία που χρησιμοποιούν η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α-τοπική για μένα), δήμαρχοι και περιφερειάρχες και η κυβερνητική εξουσία!  
Με τα ψίχουλα του ΕΣΠΑ, του Εξ’ Οικονομώ και του Τουρισμού, «Ανάπτυξη», η πιο πολυβασανισμένη λέξη τα τελευταία οχτώ χρόνια, για τον λαό, δεν μπορεί να υπάρξει!
Είναι αφέλεια να πιστέψουμε ότι με το τέλος και αυτού του 3ου σκληρού και απάνθρωπου προγράμματος που επιβλήθηκε από τους δανειστές - ή «εταίρους» και που αποδέχτηκε το πολιτικό σύστημα, και την αρχή ενός νέου πιο εξευγενισμένου προγράμματος επιτήρησης, μετά τον Αύγουστο του 2018, που έχει υπογραφεί και νομοθετηθεί προκαταβολικά (παγκόσμια πρωτοτυπία και αυτό!), θα έλθει η «ανάπτυξη» και θα ανακάμψει η οικονομία προς όφελος του λαού…
Πώς είναι δυνατόν να βελτιωθεί η σκληρή πραγματικότητα, όταν από 1-1-2019 θα έχουμε μειώσεις συντάξεων 20% έως 30% και μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, το ΔΝΤ επιμένει να ισχύσει από το 2019 και όχι το 2020, που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε όλοι φόρους για εισόδημα, σύνταξη ή μισθό πάνω από 400 ευρώ το μήνα!
Δεν χρειάζονται οικονομικές θεωρίες, έχουμε χορτάσει από τους υπουργούς - καθηγητές του Χάρβαντ και της Οξφόρδης, αυτοί γνωρίζουν να κάνουν πολύ καλά αυτά που έχουν σχέση με τα funds και τα χρηματιστήρια. Με την Ελληνική οικονομία και πραγματικότητα δυστυχώς δεν τα πηγαίνουν καλά, δεν εφαρμόζουν ούτε καν την κοινή λογική για την σωτηρία του λαού και της χώρας!
• Δεν γνωρίζουν ότι η μικρή Ελλάς δεν μπορεί να αντέξει στη Παγκοσμιοποίηση και  την Ευρωζώνη;
• Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι χωρίς Ελληνική παραγωγή και δη του πρωτογενή τομέα, με το να αγοράζουμε Γερμανικό γάλα φτηνότερο από το Ελληνικό, άσχετα με την ποιότητα, δεν έχουμε κανένα μέλλον;
Δεν είναι πιστεύω δεν τα γνωρίζουν, αλλά απλώς όπως εδώ και πολλά χρόνια συνεχίζουν να κάνουν απλή διαχείριση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα, των μεγάλων κρατών (όπως ΗΠΑ, Γερμανία κλπ) και μεγάλων εταιρειών, που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού.
Το τι μέλλει γενέσθαι το έχω εκφράσει πολλές φορές και μάλιστα αρθρογραφώντας τα τελευταία πέντε χρόνια (στον «Πρωινό Λόγο», στο site TVXS.gr και σε πολλά τοπικά site) και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια μήπως γίνει κάτι, μήπως αλλάξουν προσανατολισμό και στόχο!
Η λύση είναι η πραγματική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής, όχι γενικά και αόριστα, αλλά τοπικά και συλλογικά, πάντα με την παραγωγή ντόπιων προϊόντων και παλιών ποικιλιών που έχουν εγκαταλειφτεί.
Να αυτο-οργανωθούμε και να αναγκάσουμε τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες να βοηθήσουν τους ανέργους και τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να επιστρέψουν στα ερειπωμένα χωριά και νησιά και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, με τα μέσα και εργαλεία που όντως διαθέτουν.
Τοπικοποίηση λοιπόν, τοπικοποίηση των πάντων!
Ο πρωτογενής τομέας βοηθούμενος και από τον τουρισμό μπορεί να δώσει δουλειά, χρήμα, και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, αλλά και για μας!
Από το Αθηναϊκό κράτος και το βολεμένο πολιτικό προσωπικό, δυστυχώς λίγα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε, δεν υπάρχει ελπίδα γιατί έχουμε χορτάσει από τα πολλά ψέματα, τα μεγάλα κούφια λόγια, τα λεγόμενα αναπτυξιακά συνέδρια χωρίς κανένα αποτέλεσμα, τα επικοινωνιακά τρίκ και την προπαγάνδα και μάλιστα τώρα εν όψει εκλογών θα ξεπεράσουν κάθε όριο.
Καλό θα ήταν, εν όψει των εκλογών, είτε γίνουν το 2018, είτε το 2019, συλλογικά και δημοκρατικά να αυτό-οργανωθούμε και  να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν σε όλους και όχι μόνο στους ολίγους!
Τοπικοποίηση, Ισονομία και Ισοπολιτεία!..