Πώς στηρίζει ο Δήμος τον πρωτογενή τομέα;

on .

Μεγάλη δημοσιότητα, συναντήσεις, συσκέψεις, μεγάλες επιτροπές επί ένα και πλέον έτος, υπό την εποπτεία της κας αντιδημάρχου Iωαννίνων της υπεύθυνης για θέματα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής! Αποτέλεσμα… μηδέν!
Ασχολούνται με τα υπάρχοντα σχήματα, τους συνεταιρισμούς και τις εταιρείες, που υπάρχουν και προχωράνε! Το ερώτημα όμως και ο σκοπός είναι η δημιουργία νέων συλλογικών σχημάτων, συνεταιρισμών και εταιριών και όχι των υπαρχόντων! Το να ιδρυθούν δηλαδή, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις με την προσέλκυση των νέων μας και δη των ανέργων, να ενημερωθούν σωστά, πλήρως και όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, που ενδείκνυται για την περιοχή μας.
Η όλη διαδικασία, κατά την άποψή μου, είναι λάθος. Τι έπρεπε να γίνει; Πρώτα από όλα απογραφή των υπαρχόντων αγροτών, κτηνοτρόφων, γεωργών και λοιπών που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή ένα πλήρες μητρώο με όλα τα στοιχεία τους (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ). Στη συνέχεια, κάλεσμα όλων των νέων και δη των ανέργων στα χωριά και στην πόλη σε συνέλευση για πλήρη ενημέρωση, ώστε να πειστούν να ασχοληθούν με την παραγωγή.
Μετά από αυτό, σύγκληση γενικής συνέλευσης όλων των ενδιαφερομένων και λήψη οριστικών αποφάσεων για την ίδρυση και δημιουργία των συλλογικών σχημάτων, συνεταιρισμών και εταιρειών, με την βοήθεια συμβούλων και ειδικών, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Ηπείρου, που μπορεί σε πολλά να βοηθήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, μηχανήματα, εργαλεία, αλλά και παραχώρηση ανεκμετάλλευτων και μη εκτάσεων, για την επίτευξη του στόχου.
Επίσης, άσκηση μεγάλης πίεσης και απαίτησης προς την κεντρική εξουσία, την κυβέρνηση, για την παροχή φορολογικών κινήτρων, την απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για πέντε τουλάχιστον χρόνια και άλλα αναπτυξιακά κίνητρα. Μόνο έτσι μπορεί, να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής! Όλα τα άλλα, όσα γίνονται, είναι μάλλον για δημόσιες σχέσεις, για το θεαθήναι, οι επιτροπές και οι πολλές συναντήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα…
Και κάτι τελευταίο που θέλω επίσης να επισημάνω: Οι Αγρότες που επιβιώνουν με τις σημερινές συνθήκες κρίσης και φορολογίας, είναι ειλικρινά «ήρωες»!

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΛΕΜΠΑΣ