Ο εκμαυλισμός συνειδήσεων με τις απ’ ευθείας αναθέσεις...

on .

ΑΠΟΛΥΤΩΣ σωστή η επισήμανση - καταγγελία του κ. Γιώργου Ζάψα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών», εκ των της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Σε αυτές στις οποίες επιδίδεται η Περιφερειακή Αρχή και μάλιστα στα ίδια σχεδόν πρόσωπα, ώστε πλέον να προσλαμβάνει η υπόθεση μορφή σκανδάλου. Παρόμοια δε καταγγελία είχε κάνει προ καιρού και η παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση», χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για προσφιλή τακτική, η οποία καταργεί στην πράξη κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και φυσικά ζημιώνει το Δημόσιο, εμάς όλους δηλαδή. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό, αλλά δημιουργείται ένα φαύλο ισχυρό πελατειακό σύστημα, που είναι διατεθειμένο να κάνει τα πάντα, προκειμένου να μη χάσει τα «προνόμια», τα κεκτημένα , άγνωστο βεβαίως πως και γιατί χαρακτηρίζεται έτσι η ασυδοσία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Παλιά Ιστορία, αλλά πάντοτε επίκαιρη!
ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν πρωτοτυπεί η Περιφέρεια, αν και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρωταθλήτρια του είδους καθώς και των κατατμήσεων των έργων, κυρίως παλιότερα. Είναι και οι Δήμοι, οι οποίοι ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία, με πρωταθλητή τον Δήμο Ιωαννιτών, με μιά Δημοτική Αρχή να... «εξαγοράζει» με αναθέσεις μέχρι και τον Πρόεδρο της ένωσης Μηχανικών - εργοληπτών, που τάχα διαμαρτύρονταν, όπως είχε αποκαλύψει ο «Πρωινός Λόγος», για να ποιήσουν την νήσσαν οι πολιτικά ανεύθυνοι άρχοντες.
ΞΕΡΟΥΜΕ, θα επικαλεστούν όλοι το... «κατεπείγον» του χαρακτήρος του έργου ή της προμήθειας, οπότε καλύπτεται το γράμμα του νόμου! Μόνο που ο νομοθέτης είχε υπ’ όψη του τις έκτακτες ανάγκες, κατεπείγουσας μορφής, λόγω θεομηνιών και φυσικών καταστροφών. Βλέπετε δεν είχε προνοήσει, ότι όσοι διαχειριστές και ασκούντες εξουσία, θα επιδίδονταν σε όργιο σπατάλης και εκμαυλισμού συνειδήσεων, για την εξυπηρέτηση της μικροπολιτικής τους! Δεν σκέφτηκε ότι πολλοί θα επινοούσαν τρόπους παράκαμψης της νομοθεσίας!
ΕΝΤΑΞΕΙ, θα πείτε, καταγγέλθηκε η διαπλοκή και από τον κ. Ζάψα προσφάτως, τί άλλο; Αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τους αδελφούς Ψωμιάδη. Πήγαν τα στοιχεία στον εισαγγελέα, ασκήθηκε δίωξη, εξέπεσαν των αξιωμάτων τους και παραπέμπονται σε δίκη! Αν, όντως, οι παρατάξεις στην Περιφέρεια και στο Δήμο, εν γένει στους Δήμους, επιθυμούν την εξυγίανση, ας στείλουν τους φακέλους στη Δικαιοσύνη. Αλλιώς, οι καταγγελίες είναι άνευ ουσίας, για να λένε πως έκαναν το καθήκον τους, για να μη πούμε ότι κατατείνουν στη συγκάλυψη ενός εγκλήματος.
ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να ακούσουμε κι άλλο παραμύθι . Ότι τα εγκρίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οπότε δήθεν δεν υπάρχει πρόβλημα! Αμ δε που είναι έτσι! Οι έλεγχοι που γίνονται έχουν συνήθως τυπικό χαρακτήρα και βεβαίως δεν ανήκουμε σε εκείνους που πιστεύουν στο θέσφατο τέτοιων ελέγχων και εγκρίσεων. Αλλού αυτά τα τερτίπια! Εδώ πρόκειται γιά... βιομηχανίες απ’ ευθείας αναθέσεων, και ...συνοπτικών διαγωνισμών, που τελικώς καταλήγουν στους ίδιους εργολήπτες.
ΕΠΕΙΔΗ αναφέραμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δείτε πως... ελέγχει και θα δικαιολογήσετε τις επιφυλάξεις μας. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, καταθέσαμε ένα ρεπορτάζ - καταγγελία, που αφορούσε τη ΔΕΥΑΙ και τον τρόπο που η Διοίκησή της είχε ορίσει μιά υπάλληλο ως γενική διευθύντρια και το πως θα εισέπραττε έξτρα αποδοχές. Ε, λοιπόν, μόλις πριν από τέσσερις ημέρες μας απάντησε ο Συντονιστής κ. Βασ. Μιχελάκης και μάλιστα ως όλα καλώς καμωμένα κι αφού εν τω μεταξύ έδωσε τον χρόνο να τακτοποιήσουν την «εκκρεμότητα»!
ΕΤΣΙ, λοιπόν, έχουν τα πράγματα και απαιτείται να ληφθούν επειγόντως αυστηρότερα μέτρα για εκλείψει ή τουλάχιστον να περιοριστεί το νοσηρό φαινόμενο, που και την νοημοσύνη όλων μας υποτιμά και το δημόσιο χρήμα καταλήγει στις τσέπες συγκεκριμένων και τα όποια έργα δεν γίνονται σωστά. Για να ακριβολογούμε, πρόκειται γιά μάστιγα και διαφθορά του δημοσίου βίου. Φυσικά και ευθύνες έχουμε όλοι, που ανεχόμαστε την άσκηση της διοίκησης και της πολιτικής κατ’ αυτόν τον αήθη τρόπο.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΤΣΗΣ